Preskoči do glavnog sadržaja

Uspravni čistac

Stachys recta

Karakteristike

Uspravni čistac (Stachys recta L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna ili uzdižuća, jednostavna ili od osnove razgranata, naraste do 60 cm visine. Listovi su unakrsno nasuprotni, eliptični ili lancetasti, dlakavi, naborani, izražene nervature, u osnovi suženi u držak ili sjedeći i plitko su nazubljenih rubova. Donji listovi nalaze se na peteljkama, gornji su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni po 6-12 u guste pršljenaste cvatove a 6-12 takvih cvatova skupljeno je u prividne klasove na vrhu stabljike. Vjenčić je žućkastobijele boje, cjevastog oblika, sastavljen od gornje i donje usne, gornja usna je malo kraća od donje, donja je trorežnjevita i prošarana ljubičastim tšarama. Čaška je cjevasto zvonasta, kraća od vjenčića, duga 5-10 mm, gola ili prekrivena kratkim dlakama, ima 5 trouglasto lancetastih zubaca. Cvate od srpnja do listopada. Plodovi su okruglasto jajast.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na područu većeg dijela Europe sve do Kavkaza. Raste na pašnjacima, suhim, vapnenačkim zemljištima toplih staništa, od nizina do planinskog područja. Razmnožava se sjemenom.

Vrlo je dobra medonosna biljka, pčele cvjetove posjećuju i sakupljaju mnogo nektara i nešto malo peluda. Kao krmna biljka je od male vrijednosti.

Etimologija

Latinsko ime roda Stachys potječe od grčke riječi stakhys (klas), zbog izgleda cvjetova. Ime vrste recta znači uspravan.[1] Na stranim jezicima poznata je kao stiff hedgenettle, yellow woundwort (eng.), Aufrechter Ziest (njem.), épiaire droite (fr.), hierba de la perlesía (špa.), pokončni čišljak (slo.).

Vrstu je 1767. opisao Carl Linnaeus.

Galerija fotografija

Pregled lokacija