Preskoči do glavnog sadržaja

Kineska artičoka

Stachys affinis

Karakteristike

Kineska artičoka (Stachys affinis Bunge) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, pravokutna, vunasto dlakava, visoka 30-60 cm. Listovi su nasuprotni, zeleni, grubi, ovalno srcoliki, dugi 2-9 cm, široki 1,5-3,5 cm, imaju peteljku dugu 1-2 cm. Cvjetovi su dvospolni, purpurnocrveni. Čaška je zvonolika, ima pet režnjeva dugih oko 9 mm. Vjenčić je cjevast, s donjom usnom, gornja usna je ravna ili blago povijena. Cvate u srpnju i kolovozu. U zemlji stvara gomolj dug oko 7 cm i 2 cm debeo koji podsjećaju na crve, meso im je bijelo.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u središnjoj i sjevernoj Kini, od razine mora do 3200 m nadmorske visine. Traži dobro osvijetljeno mjesto, dobro drenirano, pjeskovito tlo umjerene vlage.

Sadi se na dubinu 5-8 cm, u rupe duge 30 x 30 cm. Sakupljanje gomolja počinje od studenog kaad se biljke počinju sušiti i listovi požute te traje sve do početka proljeća kada započinje vegetacija. Na kvadratnom metru urod može iznositi do 15 kg. Neubrani gomolji će iduće godine ponovno niknuti.

Gomolji se ne skladište dobro jer su stabilni samo nekoliko dana i trunu, stoga se vade samo se prema potrebi ali mogu sačuvati svježinu na zaštićenom i hladnom mjestu u pijesku.

Etimologija

Naziv roda Stachys potječe od istoimene grčke riječi stachys (klas) a odnosi se na izgled klasastih cvjetova. Na stranim jezicima nazivi su chinese artichoke, japanese artichoke, knotroot, artichoke betony (eng.), Knollen-Ziest, Chinesische Artischocke, Japanknolle, Japanische Kartoffel (njem.), crosne du Japon (fr.), alcachofa china, alcachofa betónica (špa.),

Upotreba

Jestivi su gomolji, mogu se konzumirati u sirovom stanju ili se kuhaju, kisele ili suši. Okus im je orašast i hrskav. Za pripremu je dovoljno samo četkicom za povrće sastrugati čime odstranimo tanku kožicu. U narodnoj medicini koriste se za visoki krvni tlak, probavne probleme i bolesti dišnih puteva.

Listovi se mogu koristiti svježi za salatu i u varivima, ili sušiti i koristiti kao čaj.

Galerija fotografija

Pregled lokacija