Germanski čistac Stachys germanica

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Stachys germanica
Sinonimi:
Eriostomum germanicum (L.) Hoffmanns. et Link., Stachys dasyanthes Raf.

Karakteristike

Germanski čistac (Stachys germanica L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna ili razgranata, četverokutna, cijela je obrasla vunastim dlakama te sivozelene boje, naraste 30-100 cm visine. Podanak je debeo i kratak. Listovi su dlakavi, pri osnovi srcoliki ili odsječeni, naborani, sitno tupo nazubljenih rubova, dugi 3-10 cm, široki 1-5 cm, prizemni listovi skupljeni su u rozeti i nalaze se na peteljci, gornji listovi na stabljici su unakrsno nasuprotni, sjedeći i postupno sve manji. Cvjetovi su dvospolni, skoro sjedeći, dužine oko 1,5-2 cm, gusto su skupljeni po 15-20 u pršljenaste cvatove, nekoliko takvih cvatova zgusnuto je u samom vrhu stabljike. Građeni su od cjevaste, dlakave čaške koja ima 5 zubaca. Vjenčić je sastavljen od dvije svijetloružičaste usne, gornja usna je kraća, donja je trodijelna. Prašnika ima 4, filamenti su pri osnovi pokriveni dugačkim dlačicama. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je kalavac koji se dijeli na 4 glatka, crnkasta ili tamnosmeđa plodića.

Vrlo je dobra medonosna biljka, pčele rado posjećuju cvjetove na kojima sakupljaju obilje nektara i malo peluda. Dnevni prinosi po košnici su oko 6 kg nektara dok se na 1 ha površine može sakupiti do 600 kg meda.[1]

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi. Raste na toplim, umjereno suhim, vapnenačkim tlima, nalazimo ga na rubovima šuma, u šikarama, na kamenarskim proplancima, pokraj puteva, od nizinskog do brdskog područja. Razmnožava se sjemenom i vegetativnim putem.

Etimologija

Naziv roda Stachys potječe od istoimene grčke riječi stachys (klas) a odnosi se na izgled klasastih cvjetova. Ime vrste germanica znači njemački,[2], ukazuje na stanište gdje je biljka prvi puta opisana. Na stranim jezicima nazivi su downy woundwort (eng.), Deutscher Ziest (njem.), épiaire blanche, épiaire d’Allemagne, sauge molle (fr.), stregona germanica (tal.), betónica-da-alemanha (port.), nemški čišljak (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli