Tigrasta preslica Amanita ceciliae

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Amanita ceciliae
Sinonimi:
Agaricus ceciliae Berk. & Broome, Amanita inaurata Secr., Amanitopsis inaurata (Secr. ex Gillet) Fayod

Karakteristike

Tigrasta preslica (Amanita ceciliae (Berk. & Broome) Bas) je vrsta jestive gljive iz porodice Amanitaceae. Klobuk je zvonolik, kasnije otvoren, širok do 15 cm, sivosmeđ, žućkast ili maslinastosmeđ, prekriven je sivosmeđim većim ljuskama, rub je svjetliji i rebrast. Listići su bijeli ili sivi, gusti, slobodni, odmaknuti od stručka. Stručak je bijel ili svijetlosmeđ, šupalj, valjkast, u gornjem dijelu tanji, donji dio je zdepast, prekriven smeđim ili sivim pahuljama koje su od dna prema vrhu sve manje, nema vjenčića, visok 5-15 cm, promjera 1-3 cm. Meso je sivo, nježno i krhko, nema miris, okus je blag. Spore su okruglaste, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste ljeti i u jesen u listopadnim šumama i na šumskim čistinama, u nizinskom i brdskom području.

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Na stranim jezicima nazivi su snakeskin grisette, strangulated amanita (eng.), Riesen-Scheidenstreifling, Doppeltbescheidete Scheidenstreifling (njem.), amanite étranglée, amanite impériale (fr.), pozlačeni lupinar (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, sirova je otrovna te ju je potrebno dobro prokuhati.

Galerija fotografija

Podijeli