Preskoči do glavnog sadržaja

Blijeda ovojnjača

Amanita lividopallescens

Karakteristike

Blijeda ovojnjača ili blijeda preslica (Amanita lividopallescens (Secr. ex Boud.) Kühner & Romagn.) je jestiva gljiva iz porodice AmanitaceaeKlobuk je bijel do sivožućkast, tamniji u sredini, u početku polukuglast i zvonolik, prekriven velikim bijelim ostacima ovoja koje kod starijih gljiva otpadnu, na kraju raširen, na rubu je jako rebrast, širok 5-20 cm. Listići su bjelkasti, gusti, široki, prema stručku uži, slobodni i jednaki. Stručak je bijel, ponekad s ostacima ovojnice, valjkast, čvrst, u gornjem dijelu sužen, dno tručka je zdepasto, u početku je pun, kasnije šupalj, visok 7-20 cm, promjera 1-3 cm. Meso je bijelo, ne mijenja boju, tanko, krhko, bez izraženog mirisa i okusa. Spore su okruglaste, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Zabilježena je u Europi, sjevernoj Africi i u južnoj Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili u skupinama od početka ljeta do sredine jeseni uglavnom blizu listopadnih stabala (bukva, hrast).

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Ime vrste potječe od latinskih riječi lividus (modar) i pallescens (blijed). Na stranim jezicima nazivi su Ockergraue Riesen-Scheidenstreifling, Ockergraue Streifling (njem.), bledični lupinar (slo.), bleda preslica (sr.).

Upotreba

Jestiva je gljiva i vrlo dobre kvalitete, u sirovom stanju je škodljiva ali kuhana je vrlo dobra.

Galerija fotografija

Pregled lokacija