Smeđa preslica Amanita fulva

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Amanita fulva
Sinonimi:
Agaricus fulvus Schaeff., Amanitopsis fulva (Fr.) W.G. Sm.

Karakteristike

Smeđa preslica (Amanita fulva (Schaeff.) Secr.) je uvjetno jestiva gljiva iz porodice Amanitaceae. Klobuk je žutosmeđe do crvenkastosmeđe boje, u početku ispupčen, poslije uzdignut i otvoren, jako rebrastog ruba, bez ostataka ovoja, širok 3-10 cm. Listići su bijeli, gusti, slobodni. Stručak je valjkast, tanak, u gornjem dijelu sužen, nema vjenčića, visok 8-12 cm, promjera 5-15 mm. Meso je bijelo, tanko i lomljivo, bez izraženog mirisa i okusa. Spore su okrugle, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Raste u mješovitim šumama (hrasta, breza, smreka, bor, pitomi kesten) u nizinskim područjima. Možemo je naći od lipnja do studenog.

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Na stranim jezicima nazivi su tawny grisette (eng.), Rotbraune, Fuchsige Streifling (njem.), amanite fauve (fr.), bubbolina rigata (tal.), amanita enfundada (špa.), rjavi lupinar (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, sirova je otrovna te ju je prije konzumiranja potrebno kuhati i kuhanu vodu izliti.

Galerija fotografija

Podijeli