Preskoči do glavnog sadržaja

Jajasta muhara

Amanita ovoidea

Karakteristike

Jajasta muhara (Amanita ovoidea (Bull.) Link) je jestiva gljiva iz porodice AmanitaceaeKlobuk je bijel, u početku jajolik, kasnije izbočen i konačno otvoren, širok 10-30 cm, gladak, vlažan i sjajan, na rubu nenaboran, prekriven mekim ostacima zastorka, kožica s klobuka se lako odstrani. Listići su bijeli, gusti, široki, nejednako dugi, slobodni. Stručak je bijel, valjkast, pun, ima prolazan vjenčić, u donjem dijelu ostaci su ovoja, visok je 5-20 cm, promjera 15-30 mm. Meso je bijelo, debelo i vrlo čvrsto, neugodnog mirisa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je na području Europe oko Mediterana. Raste pojedinačno ili u skupinama od ljeta do kraja jeseni, unutar i na rubovima listopadnih i crnogoričnih šuma (hrast medunac, črnika, bor), obično na vapnenastom tlu.

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Ime vrste ovoidea ukazuje na jajasti oblik, potječe od latinske riječi ovum (jaje) i eidos (forma, oblik). Na stranim jezicima nazivi su European white egg, bearded amanita, European egg amidella (eng.), Echte Eier-Wulstling (njem.), amanite ovoïde, oronge blanche (fr.), farinaccio, ovolo bianco (tal.), jajčasta mušnica, bela žrdana (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, dobrog okusa, može se konzumirati u sirovom obliku.

Galerija fotografija