Jajasta muhara
Amanita ovoidea
Karakteristike
Jajasta muhara (Amanita ovoidea (Bull.) Link) je jestiva gljiva iz porodice Amanitaceae. Klobuk je bijel, u početku jajolik, kasnije izbočen i konačno otvoren, širok 10-30 cm, gladak, vlažan i sjajan, na rubu nenaboran, prekriven mekim ostacima zastorka, kožica s klobuka se lako odstrani. Listići su bijeli, gusti, široki, nejednako dugi, slobodni. Stručak je bijel, valjkast, pun, ima prolazan vjenčić, u donjem dijelu ostaci su ovoja, visok je 5-20 cm, promjera 15-30 mm. Meso je bijelo, debelo i vrlo čvrsto, neugodnog mirisa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.
Stanište
Rasprostranjena je na području Europe oko Mediterana. Raste pojedinačno ili u skupinama od ljeta do kraja jeseni, unutar i na rubovima listopadnih i crnogoričnih šuma (hrast medunac, črnika, bor), obično na vapnenastom tlu.
Etimologija
Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Ime vrste ovoidea ukazuje na jajasti oblik, potječe od latinske riječi ovum (jaje) i eidos (forma, oblik). Na stranim jezicima nazivi su European white egg, bearded amanita, European egg amidella (eng.), Echte Eier-Wulstling (njem.), amanite ovoïde, oronge blanche (fr.), farinaccio, ovolo bianco (tal.), jajčasta mušnica, bela žrdana (slo.).
Upotreba
Jestiva je gljiva, dobrog okusa, može se konzumirati u sirovom obliku.
Galerija fotografija
Literatura
- Giuseppe Pace, (1981.), Atlas gljiva, Zagreb: Prosvjeta
- Romano Božac, (1989.), Gljive naših krajeva, Zagreb: Grafički zavod Hrvatske