Preskoči do glavnog sadržaja

Sitnolisni pajasmin

Philadelphus microphyllus

Karakteristike

Sitnolisni pajasmin (Philadelphus microphyllus A.Gray) je listopadni grm iz porodice hortenzija (Hydrangeaceae). Naraste do 2 metra visine. Mlade grane su prekrivene dlakama, stare grane su crvenkaste ili sive, ljušte se. Listovi su nasuprotni, jednostavni, mali, eliptično jajasti do lancetasti, dugi 1-2 cm, malo ušiljeni na vrhu, cjelovitog ruba, na licu sjajni i tamnozeleni, na naličju svjetliji i dlakavi. Cvjetovi su bijeli, mirisni, pojedinačni ili skupljeni po 2-3. Čaška je gola, vjenčić je građen od 4 bijelih latica smještenima u križ, prašnici su mnogobrojni, žutih antera i bijelih prašničkih niti. Cvate u svibnju i lipnju. Plodovi su kapsule koje sadrže sjemenke, dozrijevaju u kolovozu i rujnu.

Stanište

Rasprostranjen je u jugostičnoj Sjevernoj Americi i u sjevernoj Srednjoj Americi (Meksiko) gdje raste u brdskim i planinskim područjima, na kršnim, kamenitim područjima. Listovi su mali, jajoliki, ušiljeni na vrhu, na naličju svjetliji. Uzgaja se kao ukrasna biljka, skromnih je zahtjeva u pogledu zemljišta i pogodna je za uzgoj u kamenjarima.

Etimologija

Latinsko ime roda Philadelphus potječe od grčkih riječi philein (voliti) i adelfos (brat, sestra), zbog egipatskog kralja Ptolemeja II. Filadelfa (308. pr. Kr. – 246 pr. Kr.) koji se oženio svojom sestrom te mu je Philadelphus bio nadimak. Ime vrste microphyllus ukazuje na male listove.[1] Na stranim jezicima nazivi su littleleaf mock-orange (eng.), Kleinblättriger Pfeifenstrauch (njem.).

Galerija fotografija