Preskoči do glavnog sadržaja

Obični pajasmin

Philadelphus coronarius

Karakteristike

Obični pajasmin ili lažni jasmin (Philadelphus coronarius L.) je listopadni grm iz porodice hortenzija (Hydrangeaceae). Naraste do tri metra visine te isto toliko u širinu tvoreći šibolike uspravne grane. Izboji su u početku dlakavi, kasnije goli, kora je smeđa, ljušti se u duguljastim trakama. Listovi su jednostavni, nasuprotno smješteni, nalaze se na kratkim peteljkama, ovalni su, ušiljenog vrha, pri osnovi zaobljeni, plitko i rijetko nazubljenih rubova, na licu goli, naličje u pazušcima nervature ima rijetke dlačice. Cvjetovi su veliki, mirisni, skupljeni su po 5-9 u grozdaste cvatove na vrhovima grana. Čine ih četiri bijelih latica i mnogo prašnika, nalaze se na malo dlakavoj cvjetnoj dršci. Cvatu od svibnja do srpnja. Plod je tobolac koji sadrži mnogo sitnih sjemenki, dozrijeva u kolovozu.

Stanište

Rasprostranjen je na južnom i jugoistočnom dijelu Europe. Često se uzgaja u dvorištima i parkovima zbog ukrasnih i mirisnih cvjetova. Sadi se pojedinačno ili u manjim skupinama. Postoji velik broj kultivara koji se razlikuju po listovima i cvjetovima. Razmnožavanje se vrši sjemenom, reznicama u proljeće i ljeto, ili margotiranjem početkom ljeta. Biljkama je potrebno omogućiti vlažno tlo, sunčano ili polusjenovito stanište.

Dobra je medonosna biljka, pčele neumorljivo salijeću cvjetove sakupljajući dosta nektara i malo peluda.

Etimologija

Latinsko ime roda Philadelphus potječe od grčkih riječi philein (voliti) i adelfos (brat, sestra), zbog egipatskog kralja Ptolemeja II. Filadelfa (308. pr. Kr. – 246 pr. Kr.) koji se oženio svojom sestrom te mu je Philadelphus bio nadimak. Ime vrste coronarius znači okrunjen,[1] ukazuje na upotrebu biljke jer su se od cvjetova izrađivali vijenci. Na stranim jezicima nazivi biljke su sweet mock-orange, English dogwood (eng.), Europäischer Pfeifenstrauch, Bauernjasmin, Falscher Jasmin, Sommerjasmin (njem.), seringat commun, jasmin des poètes (fr.), fior d’angiolo, gelsomino della Madonna (tal.), celinda (špa.), navadni skobotovec, nepravi jasmin (slo.).

Smješten je u rod pajasmina (Philadelphus) koji sadrži oko 60 vrsta. Prirodno im je stanište područje Sjeverne i Srednje Amerike, Azije i jugoistočne Europe. Obični jasmin najznačajnija je vrsta u rodu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija