Preskoči do glavnog sadržaja

Pustenasti pajasmin

Philadelphus pubescens

Karakteristike

Pustenasti pajasmin (Philadelphus pubescens Loisel.) je listopadni grm iz porodice hortenzija (Hydrangeaceae). Naraste do 5 m visine i 3 m širine. Mladi izboji su zeleni, goli, stare grane su svijetlosive i ljušte se u uzdužnim trakama. Listovi su nasuprotni, jednostavni, jajoliki ili eliptični, dugi 4-10 cm, široki 3-4 cm, na licu su tamnozeleni, grubo i rijetko nazubljeni, naličje je pustenasto, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, bez mirisa, skupljeni po 5-10 u grozdaste cvatove. Drška i čaška su dlakavi, vjenčić je građen od pet bijelih, ovalnih latica, prašnika ima pet i žuti su. Cvate u lipnju i srpnju. Plodovi su tobolci koji sadrži mnogo sitnih sjemenki, dozrijevaju u kolovozu i rujnu.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u istočnoj Sjevernoj Americi. Raste na vlažnim mjestima, uz obale rijeka, na povremeno poplavljenim područjima. hranjiva zemlja. Uzgaja se kao ukrasna biljka, odgovara mu sunčano mjesto ili polusjeno, vlažno tlo. Otporna na mraz.

Etimologija

Latinsko ime roda Philadelphus potječe od grčkih riječi philein (voliti) i adelfos (brat, sestra), zbog egipatskog kralja Ptolemeja II. Filadelfa (308. pr. Kr. – 246 pr. Kr.) koji se oženio svojom sestrom te mu je Philadelphus bio nadimak. Ime vrste pubescens znači dlakav.[1] Na stranim jezicima nazivi su hoary mock orange (eng.), Weichhaariger Pfeifenstrauch (njem.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija