Preskoči do glavnog sadržaja

Lemoineov pajasmin

Philadelphus × lemoinei

Karakteristike

Lemoineov pajasmin (Philadelphus × lemoinei Lemoine) je listopadni grm iz porodice hortenzija (Hydrangeaceae). Stabljike su razgranate, narastu 2-3 m visine. Izboji su tanki, kora je smeđa, u starosti se ljušti. Listovi su mali, dugi 1,5-4 cm, široki 1-2 cm, jajoliki rijetko nazubljenih rubova, ušiljenog vrha, tamnozeleni, na licu goli, naličje je na nervaturi dlakavo. Cvjetovi su jako mirisni, veliki oko 3 cm, pojedinačni ili gusto skupljeni po 2-7 u grozdaste cvatove. Vjenčić čine četiri bijele latice raspoređene u križ, valovitih rubova, na vrhu urezane. Prašnici su žuti i mnogobrojni. Cvate u lipnju.

Stanište

Nastao je 1884. godine križanjem običnog pajasmina (Philadelphus coronarius) i sitnolisnog pajasmina (Philadelphus microphyllus). Uzgaja se kao ukrasna biljka. Razmnožava se zelenim reznicama ljeti. Skromnijih je zahtjeva prema tipu zemljišta, odgovara mu sunčano stanište i ne previše suha zemlja. Od velikog broja kultivara, razlikuju se, neke sorte imaju žuto šarene listove .

Etimologija

Latinsko ime roda Philadelphus potječe od grčkih riječi philein (voliti) i adelfos (brat, sestra), zbog egipatskog kralja Ptolemeja II. Filadelfa (308. pr. Kr. – 246 pr. Kr.) koji se oženio svojom sestrom te mu je Philadelphus bio nadimak. Ime vrste, kao i naš naziv, dan je prema francuskom uzgajivaču cvijeća Victoru Lemoineu (1823. – 1911.) koji je razvio velik broj poznatih ukrasnih biljaka, uključujući i ovu vrstu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija