Preskoči do glavnog sadržaja

Sardinijski žabnjak

Ranunculus sardous

Karakteristike

Sardinijski žabnjak (Ranunculus sardous Crantz) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz porodice žabnjača (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna, razgranata od osnove, u donjem dijelu dlakava i ljubičasto nahukana, visoka 10-50 cm. Listovi su trodijelni, dlakavi, žućkastozeleni, nalaze se na dugoj i dlakavoj peteljci, prizemni listovi skupjleni su u rozetu, listovi na stabljici su naizmjenični. Cvjetovi su dvospolni, dugi su 1-2,5 cm, nalaze se na dlakavim drškama. Građeni su od pet jajastih listića svijetložute boje, čaška ima 5 žućkastih, jajastih, trokutasto ušiljenih listića koji su dlakavi i prema dolje okrenuti. Prašnici su žuti, mnogobrojni. Cvate od svibnja do rujna. Plod je jednosjemeni oraščić, spljošten, na vrhu ima sićušan, malo savijen kljun.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, kao invazivna biljka udomaćen je Sjevernoj Americi i Australiji. Raste na toplim i sunčanim staništima, na vlažnim, slabo kiselim do kiselim tlima bogatim dušikom. Nalazimo je na močvarnim livadama, pašnjacima, na obrađivanim zemljištima, uz puteve.

Etimologija

Naziv roda Ranunculus potječe od latinske riječi rana (žaba) jer su se ove biljke povezivale sa staništima žaba – močvare i bare. Ime vrste sardous znači sa Sardinije.[1] Na stranim jezicima nazivi su hairy buttercup (eng.), Sardischer Hahnenfuß, Rauer Hahnenfuß (njem.), herbe de Sardaigne (fr.), ranuncolo sardo (tal.), srhkodlakava zlatica (slo.).

Upotreba

Otrovna je biljka, kako za ljude tako i za životinje na ispaši.

Galerija fotografija