Preskoči do glavnog sadržaja

Rumenka

Silene coronaria

Karakteristike

Rumenka (Silene coronaria (L.) Clairv.) je višegodišnja biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je uspravna i u gornjem dijelu razgranata, naraste 50-80 cm visine. Listovi su nasuprotni, lancetasti i ušiljeni, sivozelene boje. Stabljika i listovi prekriveni su gustim, bijelim, vunenastim dlakama. Cvjetovi su pojedinačni i smješteni na dugim stapkama. Cvatu od svibnja do srpnja. Plod je jajasta čahura koja sadrži crne sjemenke oštro hrapave površine.

Stanište

Prirodno raste na području jugoistočne Europe i jugozapadne i središnje Azije. Često se uzgaja u cvjetnjacima, na rubovima gredica, u kamenjarima i sl. Razmnožavamo je sjemenom ili dijeljenjem biljke. Odgovara joj puno direktne sunčeve svjetlosti, dobro drenirana i vlažna zemlja no može uspijevati i na siromašnom, suhom tlu. Jednom posađena samostalno se dalje zasijava.

Etimologija

Latinski naziv roda Silene dan je prema bogu Silenu u grčkoj mitologiju, prvi puta spominje se kod flamanskog botaničara Mathiasa de l’Obela (1538. – 1616.).[1] Ime vrste coronaria znači okrunjen. Na stranim jezicima nazivi su rose campion, dusty miller, mullein-pink, bloody William (eng.), Kronen-Lichtnelke, Vexiernelke (njem.), coquelourde des jardins (fr.), cotonaria (tal.), clavel lanudo (špa.), dlakava lučca (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija