Preskoči do glavnog sadržaja

Napuhnuta pušina

Silene vulgaris

Karakteristike

Napuhnuta pušina (Silene vulgaris (Moench) Garcke) je trajna zeljasta biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Stabljika je uspravna, gola, pri dnu ponekad slabo odrvenjela, člankovita, većinom u gornjem dijelu razgranata, naraste do 80 cm visine. Korijen je razgranat. Listovi su nasuprotni, kopljasti, jajasti ili eliptični, dugi 2-6 cm, na vrhu zašiljeni, cjelovitog ruba, plavozelene boje, izražene središnje žile. Donji listovi nalaze se na kratkim peteljkama, gornji su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u rahle gronjaste cvatove. Ocvijeće se sastoji od tanke, gole, jajaste, napuhnute čaške koja ima trokutaste i šiljate zupce te izražene mrežaste žile. Vjenčić je bijeli, čine ga duboko urezani listići u dva režnja. Nakon što latice uvenu, čaška i dalje ostaje napuhnuta. Cvatu od svibnja do rujna. Oprašuju ih leptiri i pčele. Plod je okruglasti tobolac dužine 2-4 koji sadrži mnogo bradavičastih, bubrežasto okruglih sjemenki.

Stanište

Potječe iz Europe, široko je rasprostranjena i u Sjevernoj Americi gdje se smatra korovom. Raste na pašnjacima, livadama, uz željezničke nasipe, ceste i puteve, po kamenitim i šljunkovitim mjestima, od nizina do pretplaninskog pojasa do 1500 m nadmorske visine.

Etimologija

Latinski naziv roda Silene dan je prema bogu Silenu u grčkoj mitologiji, prvi puta spominje se kod flamanskog botaničara Mathiasa de l’Obela (1538. – 1616.)[1] Ime vrste vulgaris znači uobičajen. Naziv napuhnuta pušina dobila je prema napuhnutoj čaški. Neki od naziva na drugim jezicima su bladder campion, maidenstears (eng.), Taubenkropf-Leimkraut (njem.), silène enflé (franc.), silene rigonfia (tal.), navadna pokalica, navadna lepnica (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi koji se beru prije nego što biljka procvate. Koriste se u salatama ili se kuhaju te u juhama i varivima. Iako je biljka jestiva, treba napomenuti da sadrži saponine. Kuhanjem se uništavaju, također se jako slabo absorbiraju u organizam, te u normalnim količinama ne mogu naštetiti. Listovi sadrže 50-70 mg% vitamina C, oko 6 mg% karotina.[2]

Korijen se može upotrebljavati kao zamjena za sapun. Dobiva se kuhanjem korijena u vrućoj vodi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija