Preskoči do glavnog sadržaja

Prugasto jedarce

Iphiclides podalirius

Karakteristike

Prugasto jedarce (Iphiclides podalirius L.) je vrsta dnevnog leptira iz porodice lastinrepaca (Papilionidae). Krila su mu svijetložute boje, raspona 6-8,5 cm, s ukošenim crnim prugama koje se suzuju prema stražnjem dijelu. Na vanjskim rubovima stražnjih krila nalazi se nekoliko polumjesečnih mrlja obrubljene crnom bojom a na samom kraju imaju poprilično duguljasti repić. Između ženke i mužjaka nema značajnih razlika osim što je ženka nešto veća od mužjaka. Prugasto jedarce spada u jedne od većih leptira.

Razvoj leptira

Ženka obično pojedinačno liježe jajašca na gornju stranu listova roda šljiva (Prunus), na glogu (Crataegus), trnini (Prunus spinosa), sremzi (Prunus padus), jarebiki (Sorbus aucuparia), oskoruši (Sorbus domestica), crnoj bazgi (Sambucus nigra). Jajašca su žućkastozelena, sitna, okrugla, glatke površine. Gusjenice su u početku tamne, kasnije postanu zelene, svijetlih leđnih pruga, duge oko 4 cm, sužene prema natrag. Može ih se naći od svibnja do rujna. Hrane se listovima. Kada se osjeti ugroženom izbaci izraslinu koja pušta jak miris. Kukulji je pasanica, na grančicama je s kojih visi u okomitom položaju a njima je povezana ljepljivim svilenim nitima. Kukuljica je ljeti zelena, zimi postane svijetlosmeđa sa smeđim točkama, dobro je zakamuflirana i tako prezimljava.

Leti od ožujka do listopada, godišnje ima 1-3 generacije.

Stanište

Rasprostranjena je vrsta u srednjoj i južnoj Europi, zapadnoj i srednjoj Aziji te u sjevernoj Africi. Kod nas je rasprostranjen u cijeloj Hrvatskoj, uključujući na otocima. Staništa su mu livade, travnjaci, brežuljci, rubovi šuma, vrtovi i voćnjaci, gradski parkovi. Zaštićena je vrsta.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su scarce swallowtail, sail swallowtail, pear-tree swallowtail, southern swallowtail (eng.), Segelfalter (njem.), flambé (fr.), podalirio (tal.), jadralec (slo.), prugasti jedrilac (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija