Preskoči do glavnog sadržaja

Špilja Vranjača

Špilja Vranjača izdvaja se kao jedan od najimpresivnijih prirodnih dragulja Dalmacije. Nalazi se na udaljenosti od otprilike 25 kilometara istočno od Splita, smještena je u podnožju planine Mosor na sjevernoj strani.

Ova špilja oduševljava svojom strukturom i raznolikošću. Njezin ulaz se nalazi na visini od 450 metara nadmorske visine. Sama špilja sastoji se od dvije glavne dvorane. Početna dvorana, iako lišena sigastih tvorevina, predstavlja prvi korak u otkrivanju podzemlja. Nakon nje, prolaskom kroz uski hodnik, dolazi se u drugu dvoranu koja je prava riznica sigastih tvorevina različitih oblika i boja. Drugu dvoranu čini zapravo 9 manjih dvorana koje imaju svaka svoje ime.

Ukupna dužina špilje iznosi otprilike 360 metara, a temperatura unutar nje je konstantna tijekom cijele godine, održavajući podnošljivih 15°C.

Bogata povijest i zaštita špilje

Špilja ima i značajnu povijest. Arheološka nalazišta unutar nje potvrđuju prisutnost neolitske kulture. Osim siga, špilja otkriva predmete iz mlađeg kamenog doba, dok su zemljani predmeti i koštani fragmenti pronađeni unutar nje ukazuju na naseljenost tijekom neolitika.

Bila je poznata mještanima barem u 19. stoljeću ali postojanje druge dvorane otkrio je naknadno vlasnik zemljišta na kojem se špilja nalazi 1903. godine. splitski profesor i prirodoslovac Umberto Girometta (1883. – 1939.) zaslužan je za popularizaciju špilje o kojoj piše u dnevnom tisku, časopisima i znanstvenim publikacijama. Špilja je potom otvorena za javnost 1929. godine te od tad je prošla kroz brojna uređenja, uključujući uređene staze za posjetitelje s prikladnom električnom rasvjetom te rukohvatima što omogućuje posjetiteljima da istraže ovu podzemnu čaroliju s lakoćom. Osim toga, njezina zaštita kao geomorfološkog spomenika prirode datira iz 1963. godine, što svjedoči o njezinoj važnosti za očuvanje prirodne baštine. Špilju danas čuvaju i održavaju privatni vlasnici zemljišta na kojem se špilja nalazi.

Špilja je bogata stalaktitima, stalagmitima, špiljskim stupovima i arkadama koje variraju u bojama od smeđih, plavičastih do zelenih. Ova prirodna ljepota čini se kao prava čarolija podzemnog svijeta, a njezino uređeno okoliško područje s borovom šumom dodatno doprinosi njenom šarmu.

Bogatstvo sigastih ukrasa zasigurno ju svrstavaju u najljepšu turistički uređenu špilju u Dalmaciji.

Galerija fotografija

Pregled lokacija