Preskoči do glavnog sadržaja

Labirint Longleat

Labirint Longleat, smješten na jugu Engleske u selu Horningsham, predstavlja jedan od najdužih labirinta na svijetu. Izgrađen 1975. godine na impresivnih 6000 m2, ovaj labirint sastoji se od gotovo 16,000 gustih sadnica tise (Taxus baccata), tvoreći put dug čak 2,72 kilometra. Visoka živica od 2,5 metra osmišljena je kako bi osigurala da ni najviši posjetitelji nemaju nikakvu prednost u riješavanju zagonetke, već svi podjednako moraju otkriti tajne i izazove ovog fascinantnog labirinta.

Opservacijski toranj i mostovi

U središtu zelenog labirinta napravljen je visok opservacijski toranj, nagrađujući one koji pronađu pravi put do njega. No, izlazak iz labirinta također predstavlja značajan izazov. Kako bi donekle olakšali snalaženje i smanjili glavobolju zbog silnih slijepih puteva a prolaz kroz labirint učinili opuštenijim za razonodu, dodatno je izgrađeno 6 drvenih mostova koji pružaju orijentir posjetiteljima a ujedno i interesantan pogled na izgrađen krajolik. No čak i uz spomenuta pomagala, za prolazak kroz labirint potrebno je izdvojiti ipak više od sat vremena. Pod uvjetom da ne koristite pametni mobitel s GPS navigacijom. :)

Za one koji planiraju posjet labirintu Longleat, dobro je biti u formi, budući da uski prolazi i mnoštvo preokreta zahtijevaju fizičku spremnost. Tu varanje već postaje teže. :)

Labirint uz Thynneov dvorac

Labirint je plod umjetničke vizije engleskog arhitekta krajobraza Capability Browna (1715. – 1783.), poznatog po radu na Alnwick dvorcu u Alnwick vrtovima. Nekoć su ga održavala čak šestorica vrtlara koji su dva puta godišnje šišali živicu, za što je im trebalo više od tjedan dana rada. Danas, dovoljna su samo dvojica vrtlara da pomoću štula (dugi štapovi koji imaju prečke za stopala a služe za hodanje na visinama) održavaju ovu impresivnu živicu. No, iako im šišanje živice više ne predstavlja problem, ipak se pitamo, kako se prilikom šišanja ne pogube unutra. :)

Labirint se prostire uz elizabetsku kuću koju je sagradio Sir John Thynne, predstavljajući još jedan primjer elizabetske arhitekture. Na imanju se osim labirinta nalazi i safari park s više od 500 divljih životinja koje slobodno lutaju, pružajući posjetiteljima cjelodnevnu zabavu i istraživanje prirode.

Galerija fotografija

Pregled lokacija