Preskoči do glavnog sadržaja

Dolina Soče

Rijeka Soča, koja se zbog svoje neopisivo lijepe tirkizne boje često naziva smaragdom, smjestila se podno Julijskih Alpa, u najljepšem dijelu Slovenije.

Ovo područje Slovenije ima i svoj naziv: Smaragdni put, a razlog za to je upravo rijeka Soča koja izvire u Nacionalnom parku Triglav, a koja nastavlja teći sve do Jadranskog mora. Okolica rijeke i planinski kraj koji je okružuje su među najpopularnijim destinacijama za turiste u Sloveniji, a osobito je popularna vikend destinacija za sve one koji žele pobjeći iz stresnog gradskog okruženja.

Slovensku Toskana

U blizinu granice s Italijom, na sjeverozapadnoj strani zemlje, smjestio se mali planinarski gradić Bovec koji naprosto obara svojim šarmantnim karakterom. U njegovoj se blizini nalaze i dva slapa koja vrijedi vidjeti, Slap Boka i slap Virje.

Slap Boka je jedan od najvećih slapova u Europi, visok čak 136 metara, a izvire iz špilje usred planine. Odlazak na vidikovac u blizini slapa nezaobilazna je točka svakog posjetitelja jer je prizor slapa iznimno spektakularan.

Iz istog planinskog lanca Kanin izvore i drugi, manji slap koji je visok tek 12 metara, ali svojim izgledom i smaragdnim bazenom koji stvara u podnožju pripada u skupinu najljepših slovenskih slapova.

Ipak, mnogi smatraju da je najljepši slap u dolini Soče Slap Kozjak. Ovaj čarobni slap stvoren od istoimenog potoka jedinstven je zbog svoje pozicije unutar mračnih kamenih stijena. Voda pada u smaragdni bazen, stvarajući pomalo skučeni i mistični prostor s polušpiljom. Slap Kozjak ima impresivnih 15 metara visine i nije jedini na istoj lokaciji, budući da ih ukupno ima šest.

Aktivnosti na otvorenom

Dolina Soče omiljena je destinacija svim ljubiteljima aktivnosti u prirodi, a ovdje ih ima izuzetno puno. Možete se odlučiti na razne avanturističke ture, uživati u raftingu, zipline iskustvu, paraglidingu i penjanju na planine, a sve ovisi o godišnjem dobu koje ste izabrali za posjet ovom jedinstvenom slovenskom dragulju. Najbolje godišnje doba za posjet dolini Soče je ljeto, iako se ni tada temperatura rijeke ne podigne na više od 15 C.

Osim uživanja u raznim aktivnostima, posjetitelji mogu istražiti neke od impresivnih atrakcija uključujući Vražji most, smješten 60 metara iznad rijeke Tomlinke, i Danteovu špilju, koja je samo jedna od mnogih špilja oblikovanih ledenjacima.

Na samom rubu doline, na brdu iznad grada Tomlina, stoji srednjovjekovni kaštel koji vrijedi posjetiti. S ovog mjesta pruža se prekrasan panoramski pogled na cijeli okolni krajolik i sjevernu stranu doline Soče.

Pregled lokacija