Preskoči do glavnog sadržaja

Nacionalni park Triglav

Slovenski jedini nacionalni park nudi izvrsnu destinaciju za izlete tijekom cijele godine, no posebno očarava u proljeće. Nazvan po svojoj najvišoj planini, koja se smjestila duboko u srcu parka, i koja isto tako krije najviši vrh Slovenije, Triglav, ovaj nacionalni park je neodoljiva poslastica za ljubitelje prirode. Smješten unutar spektakularnih Julijskih Alpa, veći dio parka čini ovaj zadivljujući planinski masiv.

Ovaj bajkoviti nacionalni park obiluje blagodatima prirode: kristalno čistim vodama, spektakularnim slapovima i prostranim zelenim livadama prekrivenim cvjetnim pokrivačem. Stoga bi bilo prava šteta ne posjetiti ovo mjesto i ne doživjeti nezaboravno iskustvo uživanja u prirodnoj ljepoti koja ovdje obitava. Ne nalazi se uzalud simbol Triglava na slovenskom grbu i zastavi.

Šetnja kroz očaravajuće krajolike

Najbolji način obilaska ovog nacionalnog parka je šetnja jer je u parku postavljen veliki broj pješačkih staza, a osobito lijepe, a samim time i najpopularnije, su staza Soča, staza Triglavska Bistrica, staza Pokljuka i staza korita Tolminke. Upravo se s dijelova ovih staza pružaju neopisivo lijepi pogledi na prekrasnu prirodu zbog kojih ćete imati osjećaj da se nalazite na nekom bajkovitom mjestu.

Jedna od najpopularnijih lokacija u Nacionalnom parku je kanjon Vintgar, nadaleko poznat po svojoj divljoj i netaknutoj prirodi. Često nazvan i smaragdnim, ovaj se kanjon proteže u visinu od 50 do 100 metara, a kroz njega možete proći drvenom stazicom čiji jedan dio prolazi uz 13 metara visoki slap zanimljivog naziva Šum.

Kanjon je nastao radom rijeke Radovne na mjestu koje je samo nekoliko kilometara udaljeno od svjetski poznatog Bledskog jezera. Za obilazak kanjon je potrebno sat vremena, ali ako želite bolje iskustvo i nezaboravne slike za uspomenu najbolje ga je obići kružnom stazom dugom tri kilometra za što je obično potrebno oko 3 sata.

U sklopu nacionalnog parka nalazi se Alpski botanički vrt Julijana.

Vodopad Savica

Ako vam ne smeta visina i hodanje po stepenicama nikako nemojte propustiti posjet skrivenom dragulju parka, vodopadu imena Savica s čijeg se vrha pruža veličanstven pogled na velik dio parka. Ovo je jedan od najpoznatijih slovenskih vodopada, udaljenog tri kilometra od Bohinjskog jezera.

Vodopad Savica slijeva se iz Crnog jezera i visok je 78 metara. Crno jezero je jedno od sedam jezera smještenih u ovu triglavsku dolinu. Ako želite doći do slapa potrebno je popeti se 650 metara u visinu pomoću stepenica, za što većini ljudi treba otprilike 30 minuta.

Najbolje vrijeme za posjet slapu je proljeće, kada vodopad nabuja od rastopljenog snijega s Alpa. Pri dnu slapa se nalazi lijep planinarski dom u kojem se možete okrijepiti prije nego krenete put vrha slapa.

Galerija fotografija

Poveznice

Službena stranica Nacionalnog parka Triglav

Pregled lokacija