Preskoči do glavnog sadržaja

Bedekovićeve grabe

Bedekovićeve grabe vlažne su livade na području Općine Sveti Juraj na Bregu u Međimurskoj županiji. Netaknuta je ovo mirna dolina koja se prostire se na površini od 13 hektara i okružena je šumarcima. Lokalitet je značajan zbog staništa leptira velikog livadnog plavca (Maculinea teleius) i zagasitog livadnog plavca (Maculinea nausithous) koji su svrstani na Crveni popis kritično ugroženih vrsta zbog visokog rizika od izumiranja te su strogo zaštićeni. Ovi leptiri nisu jedine vrste na ovom području, zabilježeno je ukupno 63 vrsta danjih leptira što čini 30% faune danjih leptira cijele Hrvatske.

Kako su Bedekovićeve grabe lokalitet od presudne važnosti za bioraznolikost, od 2002. godine proglašene su zaštićenim spomenikom prirode a uvrštene su i na popis Natura 2000 što je najveća koordinirana mreža područja očuvanja prirode Europske unije.

Stanište ljekovite krvare

Floru Bedekovićevih graba čini 81 biljna vrsta no prije svega od velike važnosti je ljekovita krvara (Sanguisorba officinalis), trajnica niskog rasta, značajna jer se samo njenim cvjetovima hrane prvi stadiji gusjenica te zbog toga na njoj leptiri polažu svoja jajašca. Krvara može rasti samo na vlažnim livadama te je zbog tog razloga livade nužno redovito kositi i održavati na tradicionalan način (bez upotrebe umjetnih gnojiva i motornih kosilica, preoravanja i isušivanja livade ili unošenja novih vrsta) kako bi se izbjeglo da se zapuste i prerastu u šumarak ili da se na drugi način naruši izvorno stanje cijelog područja.

Simbioza leptira sa mravima

Plavci su dio zanimljivije simbioze i sa određenim vrstama mrava roda Myrmica. Nakon što su gusjenice leptira neko vrijeme provele hraneći se cvjetovima krvare, spuste se na tlo te na stražnjem dijelu svog tijela počinju izlučivati slatki sok koji privlači mrave te ju oni zbog toga odnose u svoj mravinjak kako bi takvu hranu imali pri ruci. Gusjenice se u mravinjaku hrane ličinkama mrava dok im zauzvrat daju sok, potom se začahure i tako prezime sve do početkom idućeg ljeta kada ne napuste mravinjak kao odrasli leptiri.

Pregled lokacija