Preskoči do glavnog sadržaja

Alpski botanički vrt Julijana

Alpski botanički vrt Julijana smješten je u Sloveniji, točnije u Julijskim Alpama, regiji po kojoj je dobio ime (koje su pak ime dobile po rimskom vojskovođi Gaju Juliju Cezaru). Ovaj vrt osnovan je 1926. godine čime je Julijana postao prvi botanički vrt u Sloveniji.

Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 800 metara a svojom površinom prekriva 2500 m2. Vrt se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Triglav.

Osnivanje vrta i povijest

Osnovao ga je 1926. godine šumarski inženjer i botaničar Albert Bois de Chesne (1871. – 1953.). Počeo je sakupljati biljke s okolnih planinskih mjesta i pažljivo umotane u vlažnu mahovinu donositi ih u ruksacima i košarama na imanje. Strane biljke stizale su mu iz različitih dijelova Europe te i šire poput zapadnih Alpa, Pireneja, Apenine, Atlasa i Kavkaza. Na svom zemljištu nastojao je kreirati iste uvjete kakve su biljke imale u svom izvornom staništu. Tako su biljke iz doline dobile poziciju u donjem dijelu vrta dok su planinske biljke pronašle dom na višim mjestima a uz korito je smješteno vlažno raslinje. Oko biljaka koje traže kiselo tlo morao je skinuti sloj vapnene podloge te postaviti humus pomiješan s tresetom a biljke zalijevati samo kišnicom.

Međutim, od 1943. godine, zbog II. svjetskog rata nije imao pristup vrtu te je on većinom bio prepušten samom sebi. Nakon Drugog svjetskog rata, vođenje vrta je preuzeo Prirodoslovni muzej u Ljubljani pod palicom botaničarke Angele Piskernikove (1886. – 1967.) koja je pokrenula obnovu vrta.

Raznolikost biljnog svijeta

Alpski botanički vrt Julijana dom je otprilike 600 različitih vrsta biljaka među kojima su brojne rijetke, zaštićene i endemske vrste. Tako su to neki od stanovnika vrta triglavska ruža (Potentilla nitida), zojsijev zvončić (Campanula zoysii), blagajev likovac (Daphne blagayana), kranjski jaglac (Primula carniolica).

Alpski botanički vrt Julijana otvoren je za posjetitelje od početka svibnja do kraja rujna, pružajući priliku svima da istraže i dive se jedinstvenom biljnom svijetu Julijskih Alpa.

Poveznice

Službena stranica alpskog botaničkog vrta Julijana

Pregled lokacija