Preskoči do glavnog sadržaja

Panterova muhara

Amanita pantherina

Galerija fotografija

Panterova muhara ili panterka (Amanita pantherina (DC.) Krombh.) je vrsta otrovne gljive iz porodice Amanitaceae. Klobuk je velik 5-12 cm, u početku je poluokruglast, kasnije postane spljošten, urezan na rubovima. Površina je sivosmeđe ili maslinastozeleno do smeđe boje, na vrhu tamniji, ponekad dosta izblijedi, glatka je i sjajna, vlažna i ljepljiva, izraženo je prekrivena malim, bijlim, bradavičastim ljuskama ili je bez njih kada ih ispere kiša, lako se guli. Listići su bijeli, gusti, slobodni i široki. Stručak je bijel, valjkast, u početku pun, ubrzo postane šupalj, gladak samo u gornjem dijelu kod listića naboran, u gornjem dijelu je malo sužen, u donjem dijelu odebljan, s bijelim, tankim vjenčićem, naraste 5-12 cm u visinu, promjera je 1-2 cm. Meso je bijelo, bez mirisa ili u starim primjercima neugodna mirisa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Česta je gljiva, raste pojedinačno ili u manjim skupinama po 2-3 primjerka u listopadnim, crnogoričnim ili mješovitim šumama. Možemo je naći ljeti i u jesen, od lipnja do studenog.

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Na stranim jezicima nazivi su panther cap, false blusher (eng.), Pantherpilz (njem.), amanite panthère (fr.), tignosa bruna (tal.), amanita pantera, falso galipierno (špa.), pegasta mušnica (slo.).

Upotreba

Vrlo je otrovna gljiva. Početni simptomi javljaju se već i nakon 15 minuta u obliku vidnih smetnji, nemira i halucinacija.

Galerija fotografija

Pregled lokacija