Preskoči do glavnog sadržaja

Obični plavac

Polyommatus icarus

Karakteristike

Obični plavac (Polyommatus icarus Rott.) je leptir iz porodice plavaca (Lycaenidae). Mužjak ima svijetloplava prednja i stražnja krila na gornjoj strani s uskom crnom prugom na rubu i bijelim resama. Donja strana im je siva do sivosmeđa. Ženka je posve drugačija, smeđih krila s narančastim pjegama uz rub, a donja strana je svijetlosmeđa. Kod oba spola je donja strana prekrivena crnim točkicama koje su bijelo obrubljene i narančaste pjege, koje kod ženke jedino više dolaze do izražaja. Oba spola ima tijelo plavo poprašeno. Promjer krila iznosi 3-3,5 cm.

Razvoj leptira

Ženka polaže jajašca na gornju stranu listova djetelina (Medicago), svinđuša (Lotus corniculatus), hmeljaste vije (Medicago lupulina)žutog kokotca (Melilotus officinalis), zečjeg trna (Ononis spinosa). Jajašca su bijela ili svijetlozelena, plosnata, mogu se naći od svibnja do listopada. Gusjenicama su svijetlozelene, bijelih pruga na bočnim stranama, fino dlakave, duge 2-4 cm, potrebno im je tjedan dana da se izlegnu iz jaja. Kukuljica je većinom siva, malo zelena i svijetlosmeđa, ovalno zbijena, tamne leđe crte i žutih stigma, položena je slobodno na tlu. Prezimljuje kao gusjenica ili kao kukuljica.

Leti od ožujka do listopada, u dvije ili tri generacije.

Stanište

Rasprostranjen je u većem dijelu Europi, Azije i u sjevernoj Africi. Stanište su mu cvjetne livade, pašnjaci, rubovi šuma, od nizina do 3000 m nadmorske visine. Vrlo je česta vrsta i najčešći je plavac u Europi.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su common blue (eng.), Hauhechel-Bläuling, Gemeiner Bläuling (njem.), argus bleu, azuré commun, azuré de la Bugrane (fr.), icaro, argo azzurro (tal.), azul-comum (port.), navadni modrin (slo.), obični plavac (sr.).

Galerija fotografija