Obična kurika Euonymus europaeus

Carstvo:
Red:
Celastrales
Porodica:
Vrsta:
Euonymus europaeus
Sinonimi:
Euonymus vulgaris Mill., Euonymus vulgaris Scop.

Karakteristike

Obična kurika (Euonymus europaeus L.) je listopadni grm ili nisko stablo iz porodice kurika (Celastraceae). Naraste do 6 metara visine tvoreći prozračnu i rijetku krošnju. Korijenov sustav je površinsko smješten i osrednje razvijen. Deblo je promjera do 20 cm, grančice su četverouglaste, kora je glatka i glatka, kod mladih grana zelena, kasnije siva, na strani okrenutoj suncu često ljubičastozelena ili crvenkasta, u starosti ispuca. Pupovi su jajasti, šiljasti, dugi 2-4 mm, imaju više ušiljenih, zelenih ljuski koje su crvenkastih rubova i vrhova osim na sjenovitoj strani kada su zeleni, vršni pupovi su veći od postranih koji su prilegli uz granu ili malo odstoje. Listovi su nasuprotni, jednostavni, izduženi, okruglaste ili klinaste osnove, ušiljeni i po rubu pilasti, dugi 3-10 cm, široki 4-5,5 cm, nalaze se na 5-10 mm dugoj peteljci, na licu su tamnozeleni, naličje im je svjetlije, u jesen dobivaju crvenkastu nijansu prije nego što otpadnu. Cvjetovi su dvospolni, jednodomni, pravilni, mali, nalaze se na stapkama u pazušcima listova, skupljeni su po 3-9 zajedno u paštitaste cvatove. Ocvijeće je dvostruko, građeno od četiri svijetlozelenih listića čaške koji su široko jajasti, u donjem dijelu međusobno srasli. Vjenčić ima duguljaste, žućkastozelenkaste. često malo dlakave listiće. Prašnika ima četiri, tučak je jedan s nadraslom plodnicom i kratkim vratom. Stvaraju se sredinom proljeća istovremeno s listanjem. Plod je četverobridni, crvenkastorozi, kožasti tobolac veličine oko 1-1,3 cm koji u svakom od četiri pretinca ima po 1-2 svijetle, jajaste sjemenke duge oko 6 mm i obavijene narančastim ovojem. Dozrijeva u rujnu i listopadu.

Stanište

Rasprostranjena je u gotovo cijeloj Europi i zapadnoj Aziji. Raste vrlo često na rubovima listopadnih šuma, kao dio šikara i živica, uz rijeke i potoke do 1000 m nadmorske visine. Raste na sunčanim i polusvijetlim staništima, na svježem, rastresitom, dubokom i vapnenastom tlu bazične i neutralne reakcije. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama u kasno proljeće ili kasno ljeti, te položenicama u proljeće. Brzog je rasta, životni vijek joj je više od 80 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Euonymus potječe od grčke riječi eu (dobro), onoma (ime).[1] Ime vrste europaeus ukazuje na generalno stanište. Na stranim jezicima nazivi su european spindle, common spindle (eng.), Gewöhnliche Spindelstrauch, Europäisches Pfaffenhütchen, Pfaffenkapperl, Spindelbaum (njem.), fusain d’Europe (fr.), berretta del prete, fusaggine, evonimo (tal.), bonetero, bonete de cura, evónimo, husera (špa.), evónimo (port.), navadna trdoleska (slo.).

Upotreba

Cijela biljka je otrovna, posebno plod. Simptomi trovanja javljaju se oko 15 sati nakon konzumiranja u obliku povraćanja, grčeva u trbuhu i krvavog proljeva, disanje je otežano, puls je ubrzan, u težim slučajevima dolazi do oštećenja jetre, bubrega i osoba pada u komu.[2]

Galerija fotografija

Podijeli