Preskoči do glavnog sadržaja

Širokolisna kurika

Euonymus latifolius

Karakteristike

Širokolisna kurika (Euonymus latifolius (L.) Mill.) je listopadni grm iz porodice kurika (Celastraceae). Naraste oko 1-5 metara visine tvoreći razgranatu i prozračnu krošnju. Korijenov sustav je jak i osrednje dubok. Deblo je promjera do 20 cm, kora debla je smećkastosiva i uzdužno svijetlo prošarana, u početku glatka, gola, kasnije malo ispucana, izboji su maslinastozeleni do crvenosmeđi. Pupovi su vretenasti, ušiljeni, dugi oko 0,7-2 cm, zeleni, prekriveni velikim, golim ljuskama, vršni pupovi su pojedinačni i nešto veći od postranih koji su prilegnuti. Listovi su nasuprotni, jednostavni, obrnuto jajasti, dugi do 14 cm, široki do 6 cm, ušiljeni, sitno nazubljenih rubova, na licu su tamnozeleni, naličje je svijetlije, u jesen postanu tamnocrvenkasti prije nego otpadnu, nalaze se na oko 0,5-1,5 cm dugim peteljkama koje su s gornje strane užlijebljene. Cvjetovi su dvospolni, jednodomni, zelenkasti, nalaze se na dugim peteljkama i skupljeni su po 4-12 u paštitaste cvatove duge oko 15 cm. Ocvijeće im je dvostruko, građeo od pet listića čaške koji su svijetlozeleni, jajasto okruglasti i tupi, u donjem dijelu međusobno srasli. Vjenčić ima svijetle, ružičastozelenkaste latice jajasto okruglastog oblika. Prašnika ima pet, tučak je jedan s nadraslom plodnicom. Cvate u svibnju i lipnju. Plod je tamnocrveni, viseći, kožasti tobolac veličine oko 1,5-2 cm, ima pet krilastih bridova, u svakom od pet pretinca sadrži po 1-2 bjelkaste sjemenke duge oko 7 mm obavijene narančastim ovojem. Dozrijeva u rujnu i nakon otvoranja svijetle sjemenke vise još neko vrijeme.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste na sunčanim i polusjenovitim mjestima, na rahlom, svježem i humusnom tlu neutralne reakcije, u listopadnim šumama, na rubovima šuma i kao dio grmlja, u nizinskom i brdskom području. Uzgaja se u vrtovima i parkovima kao ukrasna biljka. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama u kasno proljeće ili kasno ljeto ili položenicama u proljeće. Životni vijek iznsoi do 60 godina.

Etimologija

Latinsko ime roda Euonymus potječe od grčke riječi eu (dobro), onoma (ime). Ime vrste latifolius znači širokih listova, potječe od latinskih riječi latus (širok) i folium (list).[1] Na stranim jezicima nazivi su large-leaved spindle (eng.), Breitblättriges Pfaffenhütchen, Voralpen-Spindelstrauch (njem.), fusain à larges feuilles (fr.), fusaria maggiore, fusaggine maggiore, evonimo maggiore (tal.), botenero de hoja ancha (špa.), širokolistna trdoleska (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija