Preskoči do glavnog sadržaja

Močvarni hibiskus

Hibiscus moscheutos

Karakteristike

Močvarni hibiskus (Hibiscus moscheutos L.) je višegodišnja drvenasta biljka iz porodice sljezovki (Malvaceae). Uspravnog je rasta, naraste 9-210 cm u visinu, stabljika je prekrivena sitnim dlačicama. Listovi su naizmjenični, jednostavni, plojka je duga 15-20 cm, široka 5-7 cm, na donjoj strani baršunasto dlakava, gornja strane je gola. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, rastu u pazušcima listova, promjera oko 15 cm, bijeli ili ružičasti. Cvate od srpnja do rujna, cvjetovi su kratkog vijeka, traju jedan dan. Jedna biljka u punom rastu može stvoriti 20 ili više cvjetova na vrhuncu cvatnja. Plod je ovalna kapsula duljine 2,5-3 cm koja sadrži bubrežaste sjemenke veličine 2-3 mm.

Stanište i uzgoj

Rasprostranjen je u divljini Sjeverne Amerike, gdje se može pronaći na močvarnim područjima i duž obala rijeka. Kod nas se uzgaja ukrasna biljka u vrtovima i cvjetnjacima, također je odličan izbor za sadnju uz vodene površine kao što su potoci ili ribnjaci, a može se uzgajati i u velikim kontejnerima.

Voli sunčane pozicije i srednje vlažno tlo, ali podnosi i blagu sjenu. Najbolji rezultati u pogledu cvatnje i otpornosti na bolesti postižu se kada je izložena punom suncu. Također preferira tla koja su bogata organskom tvari, ali može rasti čak i u stajaćoj vodi, do dubine od 15 cm. Otporna je na visoke temperature i visoku vlažnost zraka, ali se preporučuje sadnja na mjestima zaštićenim od vjetra kako bi se minimizirao rizik od oštećenja od vjetra. Preporuča se redovito gnojenje tijekom vegetacijske sezone kako bi se potaknula obilna cvatnja. Kako zima dolazi, preporučuje se rezanje biljke do razine tla, čime se priprema za mirujuću fazu zimi.

Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem korijena za vrijeme faze mirovanja zimi, rjeđe pomoću reznica.

Postoji velik broj kultiviranih oblika koji se razlikuju po boji i obliku cvjetova. Neki kultivari imaju ogromne, i do 30 cm velike cvjetove.

Etimologija

Latinsko ime roda Hibiscus potječe od grčke riječi ibiskos (ljekovito sredstvo). Ime vrste moscheutos potječe od grčke riječi za mošus i obično takve vrste ukazuju na mirisna svojstva biljaka iako u ovom slučaju močvarni hibiskus baš i nema neki izraženi miris. Na stranim jezicima nazivi su swamp rose-mallow (eng.), Sumpfeibisch, Roseneibisch (njem.), hibiscus des marais (fr.), hibiscus moscheutos (špa.), močvirski hibiskus (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija