Tropski hibiskus Hibiscus rosa-sinensis

Carstvo:
Red:
Malvales
Porodica:
Vrsta:
Hibiscus rosa-sinensis
Sinonimi:
Hibiscus festalis Salisb., Hibiscus rosiflorus Stokes, Hibiscus boryanus DC.

Karakteristike

Tropski hibiskus ili kineska sljezolika (Hibiscus rosa-sinensis L.) je zimzeleni grm iz porodice sljezova (Malvaceae). Stabljike su uspravne, razgranate. Narastu do 5 metara visine te do 3 m širine. Listovi su pojedinačni, ovalni, sjajni, tamnozeleni, ušiljenih vrhova, nazubljenih rubova. Cvjetovi su pojedinačni, krupni, crveni, promjera 6-12 cm, nalaze se u pazušcima listova, kratka su vijeka no neprestano se stvaraju novi. Sadrže mnogobrojne prašnike koji su jako dugački i vire iz cvijeta. Cvate od lipnja do kolovoza.

Stanište

Prirodno raste u Kini i Japanu, u Europu je unešena sredinom 18. stoljeća. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima ili se drži u velikim posudama na terasi ili balkoni, a zimi se unese na zaštićeno mjesto.

Traži rahlu zemlju bogatu humusom uz dodatak malo pijeska, te toplo i svijetlo mjesto, no zaštićeno od direktne sunčeve svjetlosti. Tolerira zasjenu ali za bolju cvatnju pogoduje mu puno svjetlosti. Ljeti se može obilnije zalijevati uz uvjet da je zemlja dobro drenirana kako se ne bi oko korijena zadržavala voda. Zimi je dovoljno umjereno zalijevati, tek toliko da se zemlja drži blago vlažnom. Krajem zime orezuje se kako bi se zadržao uredan oblik i odstranile neželjene grane, orezivanje biljka dobro podnosi. Dobro podnosi orezivanje koje se vrši k. Razmnožava se reznicama dužine 7-10 cm sredinom ljeta koje se drže na vlažnom i toplom mjestu (18°C) u mješavini treseta i oštrog pijeska. Presađuje se u proljeće svake godine kada korijenje premaši veličinu tegle.

Razvijen je velik broj kultivara koji se obično razlikuju prema obliku i boji cvjetova, npr. postoje jednostruki, poludvostruki i dvostruki oblici cvjetova u bojama od kremastobijele do svijetložute. Kultivar ‘Cooperi’ je patuljasta rasta, ima grimizne cvjetove te zelene listove prošarane s bijelim mrljama.

Etimologija

Latinsko ime roda Hibiscus potječe od grčke riječi ibiskos (ljekovito sredstvo).[1] Ime vrste rosa-sinensis složenica je latinskih riječi rosa (ruža) i sinensis (kineski), dakle kineska ruža, Na stranim jezicima nazivi su Chinese hibiscus, China rose, Hawaiian hibiscus, shoeblackplant (eng.), Chinesischer Roseneibisch, Chinesische Rose, Zimmer-Hibiskus (njem.), hibiscus Rose de Chine (fr.), rosa de China, cayena, cayeno, cucarda (špa.), mimo-de-vênus, graxa-de-estudante (port.), oslez, kitajska vrtnica, kitajski hibiskus (slo.).

Upotreba

Jestivi su sirovi ili kuhani cvjetovi i mladi listovi pripremljeni kao špinat. Sušeni cvjetovi hibiskusa su delikatesa u Meksiku, mogu se kandirati i koristiti kao jestivi ukras na stolu.

Galerija fotografija

Podijeli