Tropski hibiskus Hibiscus rosa-sinensis

Carstvo:
Red:
Malvales
Porodica:
Vrsta:
Hibiscus rosa-sinensis
Sinonimi:
Hibiscus festalis Salisb., Hibiscus rosiflorus Stokes, Hibiscus boryanus DC.

Karakteristike

Tropski hibiskus ili kineska sljezolika (Hibiscus rosa-sinensis L.) je zimzeleni grm iz porodice sljezova (Malvaceae). Stabljike su uspravne, razgranate. Narastu do 5 metara visine te do 3 m širine. Listovi su pojedinačni, ovalni, sjajno zeleni, ušiljenih vrhova, nazubljenih rubova. Cvjetovi su pojedinačni, krupni, crveni, promjera 6-12 cm, nalaze se u pazušcima listova. Sadrže mnogobrojne prašnike koji su jako dugački i vire iz cvijeta. Cvate od lipnja do kolovoza.

Stanište

Prirodno raste u Kini i Japanu, u Europu je unešena sredinom 18. stoljeća. Uzgaja se kao ukrasna biljka, razvijen je velik broj kultivara koji se razlikuju prema boji i obliku cvjetova. Uzgaja se u vrtovima ili se drži u velikim posudama na terasi ili balkoni, a zimi se unese na zaštićeno mjesto. Traži rahlu zemlju bogatu humusom uz dodatak malo pijeska, te toplo i svijetlo mjesto, no zaštićeno od direktne sunčeve svjetlosti. Dobro podnosi orezivanje koje se vrši krajem zime. Razmnožava se reznicama koje se drže na toplom i vlažnom mjestu.

Etimologija

Latinsko ime roda Hibiscus potječe od grčke riječi ibiskos (ljekovito sredstvo).[1] Ime vrste rosa-sinensis složenica je latinskih riječi rosa (ruža) i sinensis (kineski), dakle kineska ruža, Na stranim jezicima nazivi su Chinese hibiscus, China rose, Hawaiian hibiscus, shoeblackplant (eng.), Chinesischer Roseneibisch, Chinesische Rose, Zimmer-Hibiskus (njem.), hibiscus Rose de Chine (fr.), rosa de China, cayena, cayeno, cucarda (špa.), mimo-de-vênus, graxa-de-estudante (port.), oslez, kitajska vrtnica, kitajski hibiskus (slo.).

Upotreba

Jestivi su sirovi ili kuhani cvjetovi i mladi listovi pripremljeni kao špinat.

Galerija fotografija

Podijeli