Mala sedefica Issoria lathonia

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Lepidoptera
Porodica:
Vrsta:
Issoria lathonia

Karakteristike

Mala sedefica (Issoria lathonia L.) je leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Krila su na gornjoj strani narančasta ili svijetlosmeđa, gusto prekrivena crnim pjegama. Donja strana krila je svijetlosmeđa s velikim bjelkastim mrljama. Promjera su 3,5-4,5 cm.

Ženka pojedinačno polaže jajašca na listove biljaka, jajašca su bijela. Gusjenica je sivosmeđa, prekrivena crvenim ili narančastim čekinjastim dlakama, potpuno zrela postaje crna, duga 4 cm. Hrani se većinom biljkama iz roda ljubičica, primjerice maćuhicom (Viola tricolor), mirisnom ljubicom (Viola odorata), poljskom ljubicom (Viola arvensis), ponekad boražinom (Borago officinalis). Zakukulji se blizu tla, kukuljica je tamnosmeđe boje, prekrivena bijelim točkicama.

Može prezimiti u bilo kojem obliku, kao jajašce, kao gusjenica, kukuljica ili imago. Leti od ožujka do listopada u 2-3 generacije.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i sjevernoj Africi. Raširena je na suhim i otvorenim staništima, na cvjetnim livadama, na rubovima šuma, na proplancima i uz rijeke, od nizina do 2700 m nadmorske visine.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su queen of Spain fritillary (eng.), Kleiner Perlmutterfalter (njem.), petit nacré (fr.), pisana lesketavka (slo.), srebrna sedefica (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli