Preskoči do glavnog sadržaja

Ljepokrili admiral

Vanessa atalanta

Karakteristike

Ljepokrili admiral (Vanessa atalanta L.) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Prednja krila su tamnosmeđa do crna prema krajevima, na pola puta je narančastocrvena, široka poprečna pruga, na krajevima su bijele pjege. Stražnja krila su tamnosmeđa, uz vanjski rub nalazi se narančastocrveni pojas s malim, crnim točkama. Temeljna boja donje strane je smeđa, finih, nepravilni, kompliciranih šara. Ženka na prednjem krilu u crvenompojasu uvijek ima malu bijelu mrlju. Promjer krila iznosi im 5-6 cm.

Razvoj leptira

Ženka pojedinačno polaže jajašca na gornju stranu listova koprive (Urtica dioica), hmelja (Humulus lupulus) i crkvine (Parietaria judaica). Jajašca su zelena, ovalno napuhnuta, bjelkastih rebra. Možemo ih naći od svibnja do kolovoza. Gusjenica je crna s žućkastim točkicama i prugama, prekrivena žutim trnovitim izraslinama, valjkasta, duga oko 4-5 cm, izlegne se za oko tjedan dana. Kukuljica je svijetlosmeđa do siva, malim mrljama metalnog sjaja, može se naći od svibnja do rujna. Prezimljuje kao odrasli leptir ili rjeđe kao kukuljica.

Stanište

Rasprostranjen je u umjerenim područjima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Leptir je selac, svugdje je čest i raširen, kod nas ga ima u cijeloj Hrvatskoj uključujući i na otocima, od nizina do 2500 m nadmorske visine. Staništa su mu sunčane cvjetne livade, rubovi šumi, vrtovi, parkovi i voćnjaci, preko zime ga se može naći u ljudskim nastambama.

Godišnje ima dvije ili tri generacije. Hrani se cvjetnim nektarom, biljnim sokovima i fermentiranim voćem.

Etimologija

Ime vrste atalanta dano je prema ratnici Atalanti grčke mitologije. Na stranim jezicima nazivi su red admiral (eng.), Admiral (njem.), vulcain (fr.), atalanta (tal.), vanesa, almirante rojo (špa.), almirante vermelho europeu (port.), admiral (slo., sr.),

Galerija fotografija