Preskoči do glavnog sadržaja

Stričkovac

Vanessa cardui

Karakteristike

Stričkovac (Vanessa cardui L.) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Prednja krila su svijetlosmeđa i tamnosmeđa, vanjski dio prednjih krila je crnosmeđi i bijelih mrlja. Stražnja krila su svjetlija s puno bijelih svijetlosmeđih i crnih pjega. Ženka je slična mužjaku. Krila su raspona 5-6,5 cm.

Razvoj leptira

Ženka pojedinačno polaže jajašca na donju stranu listova raznih biljaka iz roda stričaka (Carduus), lisičine (Echium), čička (Arctium), kadulje (Salvia), na koprivi (Urtica dioica) i volujcu (Buphthalmum salicifolium). Jajašca su zelena, okruglasta, na krajevima malo plosnata, svijetlih, mrežastih rebara. Gusjenica se izlegne nakon tjedan dana, varijabilna je, može biti siva ili crna, žutozelenih poprečnih boja, prekrivena razgranatim sivim ili žućkastim bodljicama, duga je oko 5 cm. Možemo ih naći od svibnja do kolovoza. Kukuljica je je smeđa do siva, zakukulji se u visećem položaju na biljke. U toj fazi je oko 14 dana. Oplođena ženka prezimljuje.

Stanište

Rasprostranjen je u području cijele Europe, u Aziji, sjevernoj Africi, Sjevernoj Americi i Australiji. Leptir je selac, često putuje u velikim skupinama. Kod nas je česta vrsta, raširen u cijeloj Hrvatskoj uključujući i na otocima. Staništa su mu suhe livade, rubovi šuma, vrtovi, voćnjaci i parkovi, možemo ga naći od nizina do 3000 m nadmorske visine.

Leti u dvije, ponekad i u tri generacije od ožujka do listopada. Hrani se nektarom i biljnim sokovima.

Etimologija

Ime vrste cardui dobio je prema biljkama iz roda stričaka (Carduus) kojima se gusjenice hrane. Na stranim jezicima nazivi su painted lady, cosmopolitan (eng.), Distelfalter (njem.), vanesse du chardon (fr.), vanessa del cardo (tal.), vanesa de los cardos (špa.), osatnik (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija