Julijanina žutika Berberis julianae

Carstvo:
Red:
Ranunculales
Porodica:
Vrsta:
Berberis julianae

Karakteristike

Julijanina žutika (Berberis julianae Schneid.) je zimzeleni grm iz porodice žutika (Berberidaceae). Naraste do 3 metra visine i širine. Grane su rebraste, sivosmeđe, prekrivene do 4 cm dugim trnovima. Listovi su duguljasti, dugi do 10 cm, široki do 25 mm, kožaste teksture i bodljikavog vrha i rubova. Na licu su tamnozeleni, naličje je svijetlozeleno a dolaskom jeseni poprime jesenske tamnocrvene boje. Cvjetovi su žuti, promjera do 1 cm, po 8-15 gusto skupljeni u viseće grozdove smještenima u podnožju listova. Cvatu u svibnju. Plodovi su tamnoljubičaste boje, valjkasti, nalaze se na dužoj peteljci, dozrijevaju u jesen no ostaju na grmu i tijekom zime.

Stanište

Prirodno raste na područje središnje Kine, širom svijeta uzgaja se kao dekorativna biljka pojedinačno ili u sklopu živice. U dijelovima Sjeverne Amerike smatra se udomaćenom biljkom.

Etimologija

Ime roda Berberis latinizirana je arapska riječ za plod. Ime vrste julianae dodijelio je austrijski botaničar Camillo Karl Scheider (1876. – 1951.) u čast svoje žene. Na engleskom jeziku poznata je kao wintergreen barberry (zimzelena žutika), čime se razlikuje od listopadne obične žutike (Berberis vulgaris). Drugi nazivi na stranim jezicima su Chinese barberry (eng.), Großblättrige Berberitze (njem.), épine-vinette de Juliana (fr.), Julijanin češmin (slo.).

Uzgoj

Grmu odgovara sunčano do polusjenovito mjesto. Može rasti i u sjeni iako cvjetove neće stvarati bujno. Može rasti u raznim tipovima tla koja imaju dobru drenažu. Otporna je na sušu, gradska onečišćenja i hladne temperature. Uzgaja se kao soliterna ukrasna biljka ili kao živica koja se redovito orezuje.

Galerija fotografija

Podijeli