Isprepletena kozja krv Lonicera implexa

Carstvo:
Red:
Dipsacales
Vrsta:
Lonicera implexa
Sinonimi:
Caprifolium implexum (Aiton) Dum. Cours, Lonicera adenocarpa Guss., Lonicera valentina Willk.

Karakteristike

Isprepletena kozja krv (Lonicera implexa Aiton) je zimzelena povijuša iz porodice kozokrvina (Caprifoliaceae). Izboji su jako razgranati, narastu do 2 m visine. Korijenov sustav je površinski. Kora je tanka, gola, zelenkastosiva. Listovi su jednostavni, nasuprotni, jajasti ili duguljasti, dugi 3-8 cm, kožasti i sjajni, na licu tamnozeleni i sjajni, naličje je modrikastozeleno, donji listovi su sjedeći, gornji su srasli uz stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, jednodomni, mirisni, veliki 3-4,5 cm, sjedeći, skupljeni u glavičaste cvatove, vjenčić je dvousnat, dug 3-4,5 cm, žućkastobijel i često crvenkasto nahukan. Cvatu od svibnja do srpnja. Plodovi su narančastocrvene, mesnate bobe velike 7-8 mm koje sadrže više svijetložutih, golih i sjajnih sjemenki.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi oko Mediterana i u sjevernoj Africi. Raste u svijetlim šumama i šikarama. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i parkovima. Razmnožava se sjemenom i vegetativno.

Etimologija

Latinski naziv rod Lonicera dobio je u čast njemačkom botaničaru Adamu Loniceru (1528. – 1586.).[1] Ime vrste implexa potječe od latinske riječi implexus (isprepleten).[2] Na stranim jezicima nazivi su interwoven honeysuckle (eng.), chèvrefeuille des Baléares, chèvrefeuille entrelacé (fr.), aprifoglio mediterraneo, madreselva mediterranea, caprifoglio delle macchie (tal.), madreselva mediterránea (špa.), madressilva-entrelaçada (port.), kovačnik (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli