Preskoči do glavnog sadržaja

Germanska žutilovka

Genista germanica

Karakteristike

Germanska žutilovka (Genista germanica L.) je višegodišnja biljka iz porodice (Fabaceae). Raste u oblik grmića tvoreći uspravne šibolike grane visoke 20-60 cm. Mlade grane su zelene, gusto dlakave i bez trnova, stare posmeđe, ogole i imaju uske, zelene trnove duge do 2,5 cm. Listovi su pojedinačni, ovalni, sivozeleni, dugi 1-2 cm, široki oko 0,5 cm, dlakavi na rubovima, nalaze se na kratkim stapkama. Cvjetovi su dvospolni, zlatnožuti, promjera oko 1 cm, skupljeni po 3-5 i mnogo takvih cvatova nalazi se uzduž vrhova stabljika. Cvatu od svibnja do srpnja. Plodovi su duguljaste, crnosmeđe mahune duge 8-15 mm, gusto prekrivene dlačicama, sadrže 2-5 smeđe sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i zapadnoj Europi. Raste na sunčanim i suhim, siromašnim, pjeskovitim tlima, na livadama, na rubovima šuma i u svijetlim šumama. Raste od nizina do planinskog područja. Za tlo je korisno jer ima sposobnost fiksiranja dušika.

Etimologija

Latinski naziv roda Genista nepoznatog je porijekla, moguće da potječe od keltske riječi gen (mali šib).[1] Ime vrste germanica odnosi se na njemačko stanište. Na stranim jezicima nazivi su German greenweed (eng.), Deutscher Ginster (njem.), genêt d’Allemagne (fr.), ginestra spinosa, scardicci (tal.), nemška košeničica (slo.).

Upotreba

Cijela biljka sadrži otrovni alkaloid citizin, posebno sjemenke.

Galerija fotografija

Pregled lokacija