Zrakasta žutilovka Genista radiata

Carstvo:
Red:
Fabales
Porodica:
Vrsta:
Genista radiata
Sinonimi:
Cytisanthus radiatus (L.) O. Lang, Cytisus radiatus Koch, Spartium radiatum L.

Karakteristike

Zrakasta žutilovka (Genista radiata (L.) Scop.) je listopadni grm iz porodice mahunarki (Fabaceae). Grane su guste, jako razgranate, uspravne i zrakasto raširene, u početku su zelene i prekrivene dlakama, kasnije posmeđe i kora postane nepravilno naborana, nemaju trnova a duge su do 100 cm. Pupovi su sitni, zelenkasti, prekriveni s dvije ljuske koje su na rubovima trepavičavo dlakave. Listovi su nasuprotni, imaju kratku peteljku, trodijelni su, čine ih linearne i ušiljene liske duge 1-2,5 cm, široke 2-4 mm, brzo otpadnu, na licu su zelene i gole, naličje je malo svjetlije i dlakavo. Cvjetovi su dvospolni, gotovo sjedeći, nalaze se na dlakavim stapkama, skupljeni su po 2-7 u glavičaste cvatove u pazušcima gornjih listova. Ocvijeće im je dvostruko, čaška im je zvonasta, dvousnata, žućkastozelena i dlakava, duga 4-6 mm, vjenčić je leptirast, žut. Prašnika ima deset, tučak je jedan. Cvate u svibnju i lipnju. Plodovi su uspravne, svilenasto dlakave mahune dužine 5 mm, sadrže 1-2 sjajne, svijetlosmeđe sjemenke. 

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj i srednjoj Europi. Raste na livadama i travnjacima gorskih i pretplaninskih krajeva. Uzgaja se kao ukrasna biljka na kamenjarima i nasipima. Traži sunčano stanište, odgovara joj plitko, bazično tlo bogato vapnom a u početku ju je dobro češće zalijevati dok se korijenov sustav ne osamostali. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama krajem ljeta, reznice se drže na vlažnom i sjenovitom mjestu, odgovara im dobro drenirano tlo zbog čega je dobro dodati pijesak. Zahvaljujući fiksiranju dušika u tlu korisna je za tlo oko sebe.

Etimologija

Latinski naziv roda Genista nepoznatog je porijekla, moguće da potječe od keltske riječi gen (mali šib). Ime vrste radiata znači zrakast.[1] Na stranim jezicima nazivi su Kugel-Ginster, Strahlen-Ginster (njem.), genêt à rameaux rayonnants, genêt radié (fr.), ginestra stellata (tal.), žarkasta košeničica (slo.), zrakasta žutilica, omelika (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli