Preskoči do glavnog sadržaja

Chia

Salvia hispanica

Karakteristike

Chia (Salvia hispanica L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, naraste do 170 cm visine. Listovi su naizmjenični, ovalni, nazubljenih rubova, ušiljenog vrha, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvjetovi su dvospolni, bijele ili ljubičastoplave boje, skupljeni u klasove na vrhovima stabljika. Sjemenke su vrlo sitne i različitih boja i šara – bijele, smeđe, crne, kada se pobliže pomotre izgledaju kao zmijska koža.

Etimologija

Naziv chia potječe od staroasteške riječi chian što znači uljast. Latinsko ime roda salvia potječe od glagola salvere (spasiti, izliječiti), što se prije svega odnosilo na glavnu biljku ovog roda, ljekovitu kadulju (Salvia officinalis). Ime vrste hispanica upućuje na američke zemlje španjolskog govornog područja odakle biljka potječe (Meksiko, Bolivija, Gvatemala, Argentina, Paragvaj).

Uzgoj

Biljka je porijeklom iz Južne i Srednje Amerike, a u posljednje vrijeme postaje sve popularnija namirnica kod nas.

Naše prvo upoznavanje s biljkom bila je probna sjetva u plitku balkonsku teglu. Proklijati i uzgojiti ih je bilo iznimno lako, jedino su imale tijesan dom te su tako bile i skromnog rasta. Cvjetale su dosta kasno, negdje u listopadu ali kako je došla zima od sjemena nije bilo ništa.

Druge godine uslijedio je drugi pokušaj, ovoga puta u vrt. Chia je snažno narasla visine 150 cm, no kad je zbog jakih kiša u rujnu vrt je bio posve poplavljen i ubrzo se počela sušiti. Iako je djelomično cvjetala, to se opet dogodilo poprilično kasno u listopadu te od sjemena opet nije bilo ništa.

Upotreba

Koriste se sjemenke, jedu se sirove, nemaju izraženi okus ali dobre su kao dodatak prehrani. Bogate su omega 3 masnim kiselinama, mogu se prerađivati u biljno ulje. Namočene u vodi postaju sluzave te se mogu koristiti kao i lanene sjemenke kako bi svojom sluzavošću zaštitile želučanu sluznicu kod nekih zdravstvenih tegoba kao što je gastritis.

  • 5-10 g sjemenki namoči se u pola šalice vode, ostavi da odstoji dva sata te se popije i voda i sjemenke

Klijanje sjemenki radi jestivih klica ne preporučujemo, probali smo no zbog vrlo neugodnog okusa smatramo da nije vrijedno.

Galerija fotografija

Pregled lokacija