Preskoči do glavnog sadržaja

Grmolika kadulja

Salvia greggii

Karakteristike

Grmolika kadulja (Salvia greggii A.Gray) je trajna zeljasta zimzelena biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljike su drvenaste u osnovi, uspravne, visoke 30-90 cm. Listovi su jednostavni, nasuprotni, eliptični, dugi oko 2,5 cm, goli, aromatična mirisa. Cvjetovi su dvospolni, crveni do grimizni najčešće, veliki 1-2,5 cm, skupljeni u rahle grozdatste cvatove koji uspravno rastu dužine 10-20 cm. Cvate od lipnja do listopada.

Stanište

Rasprostranjena je u dijelovima Sjeverne Amerike u saveznoj državi Teksas te u Srednjoj Americi na području Meksika gdje raste na kamenitim mjestima između 1500-2700 metara nadmorske visine. Uzgaja se kao ukrasna biljka u cvjetnim gredicama i ukrasnim posudama. Prilagođena je rastu u vrućoj i vlažnoj klimi. Otporna je na sušu, odgovara joj vlažno tlo. Razvijen je velik broj kultivara, npr. ‘Alba’ se odlikuje bijelim cvjetovima ali tu su i mnoge druge drugih boja cvjetova i listova.

Etimologija

Latinsko porijeklo imena Salvia potječe od glagola salvare što znači spasiti. Ime vrste greggii dan je prema američkom prirodoslovcu Josiahu Greggu (1806. – 1850.) koji je pronašao biljku u Teksasu te prvi sakupio njezin primjerak za proučavanje. Na stranim jezicima nazivi su autumn sage (eng.), Herbst-Salbei, Pfirsich-Salbei (njem.),

Galerija fotografija

Pregled lokacija