Stepska kadulja Salvia nemorosa

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Salvia nemorosa
Sinonimi:
Salvia sylvestris L.

Karakteristike

Stepska kadulja (Salvia nemorosa L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, obično u gornjem dijelu razgranata, naraste do 60 cm visine. Listovi su uži i dulji, na licu su goli, naličje im je sivo maljavo. Donji listovi nalaze se na peteljci i brzo uvenu, gornji su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, tvore tanke klasaste cvatove. Vjenčić je sastavljen od plavoljubičastih latica s dlakama. Čaška je dvousnata, zvonastog oblika. Dva prašnika nalaze se ispod gornje usne. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je kalavac koji se raspada na 4 tamnosmeđa plodića.

Stanište

Rasprostranjena je na području srednje i jugoistočne Europe te jugozapadne Azije. Raste na livadama, suhim travnjacima, u svijetlim listopadnim šumama, do 1000 m nadmorske visine. Ugrožena je vrsta i strogo zaštićena.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Salvia dolazi od latinske riječi salvus (zdravlje), čime se ukazuje na ljekovitost vrste, prije svega ljekovite kadulje (Salvia officinalis).[2] Ime vrste nemorosum potječe od riječi nemus, nemoris (šuma), ukazuje na stanište. Na stranim jezicima nazivi su woodland sage, Balkan clary (eng.), Hain-Salbei, Steppen-Salbei (njem.), sauge des bois (fr.), podlesna kadulja (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli