Preskoči do glavnog sadržaja

Plamena kadulja

Salvia splendens

Karakteristike

Plamena kadulja (Salvia splendens Sellow ex J.A. Schultes) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, u gornjim dijelovima prekrivena finim dlačicama. Listovi su u parovima, srcolikog ili eliptičnog oblika, ušiljenog vrha i nazubljenih rubova. Rastu na dugim peteljkama, plojke narastu do 7 cm dužine i do 5 cm širine. Cvjetovi su po 2-6 skupljeni u pršljenovima, gusto se stvaraju u gornjem dijelu biljke. Cjevastog su oblika karakterističnog za usnače i izrazito jarke crvene boje. Cvatu od svibnja do rujna. 

Stanište

Porijeklom je iz Brazila, gdje raste na planinskom području između 2000 – 3000 m nadmorske visine. Zbog velike topline i vlage, tamošnje biljke tako u divljini narastu do 130 cm visine. Uzgaja se u umjerenim i tropskim područjima širom svijeta kao ukrasna biljka, u Europu je unešena početkom 19. stoljeća. Kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka jer ne podnosi niske temperature. Postoje brojni kultivari koji se razlikuju najviše po boji cvjetova, od bijele do tamno ljubičaste. Najčešći su kultivari patuljastog rasta, koji narastu do 30 cm visine.

Uzgoj

Razmnožava se sjemenom koje se sije u ožujku i travnju na zaštićenom mjestu. Zahtijeva vrlo malo njege. Traži dobro dreniranu, redovito svježu zemlju, puno sunca ili djelomičnu sjenu. Za vrijeme vrućih ljetnih sunčanih dana dobro ju je malo zakloniti. Uspješno se samostalno zasijava.

Etimologija

Ime roda Salvia potječe od latinske riječi salvus (zdravlje), zbog ljekovitih svojstava nekih biljaka u rodu. Ime vrste splendens znači sjajan, blještav. Na stranim jezicima poznata je kao scarlet sage, tropical sage (eng.), Feuersalbei (njem.), sauge rouge, sauge écarlate (fr.), salvia escarlata (špa.), rdeča kadulja (slo.).

Galerija fotografija