Blagva Amanita caesarea

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Amanita caesarea
Sinonimi:
Agaricus caesareus Scop.

Karakteristike

Blagva (Amanita caesarea (Scop.) Pers.) je vrsta jestive gljive iz porodice Amanitaceae. U početku izgleda kao jaje, prekrivena je elastičnim ovojem koji puca te se iz njega rađa gljiva. Klobuk je promjera 5-15 cm, žutonarančaste do crvenonarančaste boje, rjeđe blijedožut, u mladosti polukuglast ili jajast, kasnije postane širok, izbočen ili spljošten, ponekad malo udubljen. Površina mu je uglavnom glatka, po suhom vremenu sjajna, po vlažnom malo ljepljiva i lako se guli. Listići su u mladosti svijetložuti, kasnije izraženo žuti, gusti, široki, slobodni. Stručak je valjkast, čvrst, u početku je pun, kasnije postane malo šupalj, u donjem je dijelu malo gomoljasto zadebljan i okružen ostacima bijele ovojnice, mesnat, naraste do 15 cm visine. Meso je čvrsto, nepromjenjivo, blagog mirisa, u početku bijelo, kasnije žućkasto, ispod kožice klobuka žuto. Spore su jajaste, otrusina je bijelo žućkasta.

Stanište

Rasprostranjena je gljiva u južnoj i srednjoj Europi. Raste od ljeta do jeseni u toplim i suhim mjestima, na pjeskovitom i šljunkovitom tlu u svijetlim listopadnim šumama (hrast, pitomi kesten), od nizinskog do brdskog područja. Rijetka je, kod nas je zabilježena samo u sjevernom dijelu Hrvatske, uključujući pojas Istre i Slavonije. U Crvenoj knjizi gljiva Hrvatske vodi se kao ugrožena i strogo je zaštićena vrsta.[1][2]

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita potječe od grčke riječi amanita (gljiva). Ime vrste caesarea dolazi od toga što je bila cijenjena gljiva na stolu careva i visokih dužnosnika Rimskog carstva. Na stranim jezicima nazivi su caesar’s mushroom (eng.), Kaiserling, Kaiserpilz, Orangegelber Wulstling (njem.), amanite des Césars, oronge vraie, coucoune (fr.), ovolo buono (tal.), oronja, amanita de los césares, huevo de rey, yema de huevo (špa.), cogumelo-dos-césares, laranjinha, amanita-real, amanita-dos-césares (port.), knežja mušnica, karželj, blagva, žrdana (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva vrhunske kvalitete, odlična je i za konzerviranje na različite načine. Mlade gljive jestive su i sirove ali osim što je zaštićena, ne preporuča se jesti kada je u formi jaja, jer nije dosegla razvojnu fazu i otpustila spore.

Galerija fotografija

Podijeli