Preskoči do glavnog sadržaja

Biserka

Amanita rubescens

Karakteristike

Biserka ili biserna muhara (Amanita rubescens (Pers. ex Fr.) Gray) je vrsta uvjetno jestive gljive iz porodice Amanitaceae. Klobuk je crvenkastosmeđ, katkad blijed i na vrhu obojen, u početku jajast, kasnije postane plosnat i malo udubljen, na rubovima je gladak, nenaboran i nije urezan, promjera 5-20 cm. Površina mu je sjajna, ljepljiva, u skupinama prekrivena bjelkastim ili sivkastim ljuskama koje su blage crvene nijanse i prema tjemenu gušće, lako se odstrane. Listići su bijeli, gusti, široki, slobodni, nesimetrični, na pritisak lagano pocrvenepocrvene. Stručak je malo svjetliji od klobuka, bjelkast s crvenkastim daškom, valjkast, u početku pun, kasnije postane šupalj, u donjem dijelu je zadebljan i okružen ostacima ovoja, u gornjem dijelu nalazi se viseći, naborani vjenčić bijele, žućkaste ili sivoljubičaste boje te crvenkastosmeđe obrubljen. Naraste 8-20 cm u visinu, promjera je 10-25 mm. Meso je bijelo, ispod kožice, na prerezu ili s vremenom postane crveno, bez izraženog mirisa, okus je u početku blago ugodan, zatim malo oštar. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u cijeloj Europi. Staništa su listopadne i zimzelene šume, možemo ju naći od sredine proljeća do kasne jeseni u listopadnim, zimzelenim i mješovitim šumama.

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Ime vrste rubescens potječe od latinske riječi ruber (crven), zbog boje koja mesa koja prelazi u crvenkasti kako gljiva stari ili kada se ošteti.[1] Na stranim jezicima nazivi su blusher (eng.), Perlpilz, Rötender Wulstling, Fleischchampignon (njem.), amanite rougissante, amanite vineuse, amanite rougeâtre, golmotte, golmelle (fr.), tignosa vinata, tignosa rosseggiante (tal.), amanita rojiza, amanita vinosa (tal.), rdečkasta mušnica, bisernica (slo.).

Upotreba

Gljiva je uvjetno jestiva, u sirovom stanju je otrovna no kuhanjem se otrovne tvari unište i dobre je kvalitete. Prije upotrebe potrebno je oguliti kožicu s klobuka.

Galerija fotografija