Preskoči do glavnog sadržaja

Bilardova suručica

Spiraea × billardii

Karakteristike

Bilardova suručica (Spiraea × billardii Hérincq) je listopadna trajna biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Raste u obliku grma visine i širine do 250 cm. Kora je smeđa i glatka. Listovi su eliptični, tamnozeleni, nazubljenih rubova, dugi 5-8 cm, široki 1-2,5 cm, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvjetovi su dvospolni, nisu mirisni, sastavljeni su od 5 rozih latica a gusto su skupljeni u duguljaste i uspravne grozdaste cvatove duge 10-20 cm. Cvatu od lipnja do kolovoza. Plodovi su tamnoplave koštunice.

Pretpostavlja se da je hibrid koji je nastao križanjem douglasove suručice (Spiraea douglasii) i bijele suručice (Spiraea alba).

Dobra je medonosna biljka, privlači pčele i druge kukce.

Stanište

Porijeklo joj je Sjeverna Amerika, uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima i dvorištima. Odgovara joj sunčano do polusunčano mjesto, svježa, dobro drenirana i plodna zemlja. Otporna je na hladne temperature do -35°C i na orezivanje, može se uzgajati kao soliter ili kao živica. Ne tolerira zaslanjenost tla. Razmnožavanje se vrši reznicama u proljeće ili dijeljenjem korijena. Osrednje je brzine rasta.

Etimologija

Latinsko ime roda Spiraea potječe od grčke riječi speira, što se odnosilo na sve što je uvijeno, a Teofrastu je ime za jedan šib koji ima uvijene plodove.[1] Na stranim jezicima nazivi su Billard’s Bridewort (eng.), Kolbenspiere (njem.), medvejka (slo.).

Galerija fotografija