Preskoči do glavnog sadržaja

Vanhuteova suručica

Spiraea x vanhouttei

Karakteristike

Vanhuteova suručica (Spiraea x vanhouttei (Briot) Zabel) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Grm naraste 1-2 metra visine te 2-3 metra u širinu. Korijenski sustav je plitak. Grane su povijene. Listovi su jednostavni, naizmjenično smješteni, jajasti, dugi 2-3,5 cm, nazubljenih rubova, često imaju 3-5 slabo vidljivih režnjeva, na licu su tamnozeleni, naličje je sivo, dolaskom jeseni zadobe žutu boju. Cvjetovi su bijeli, gusto skupljeni u cvatove promjera 3-5 cm, cvatu u travnju i svibnju.

Uzgoj

Hibrid je između Spiraea cantoniensis i Spiraea trilobata. Vrlo često se sadi kao ukrasna biljka u parkovima i na bilokakvim zelenim površinama, kao soliter ili u skupinama. Otporna je na gradska onečišćenja, tolerira stanište blizu cesta i može ju se saditi za spriječavanje naleta vjetra. Biljkama odgovara sunčan položaj ili polusjena te vlažna i dobro drenirana zemlja, zahtijeva vrlo malo brige i brzog je rasta. Razmnožavanje se vrši sjemenom i reznicama.

Etimologija

Latinsko ime roda Spiraea potječe od grčke riječi speira, što se odnosilo na sve što je uvijeno, a Teofrastu je ime za jedan šib koji ima uvijene plodove.[1] Ime vrste vanhouttei dano je u čast belgijskog hortikulturista imena Louis Benoît van Houtte (1810. – 1876.). Na stranim jezicima nazivi su Vanhoutte spirea (eng.), Prachtspiere (njem.), medvejka (slo.).

Galerija fotografija