Dugolisna suručica Spiraea media

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Spiraea media
Sinonimi:
Spiraea banatica Janka, Spiraea chamaedryfolia L., Spiraea oblongifolia Waldst. et Kit.

Karakteristike

Dugolisna suručica (Spiraea media Schmidt) je listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Grane su razgranate, uspravne, okrugle i guste, visoke do 2 m visine. Kora im je tanka, u početku žutosmeđa, kasnije tamnosmeđa. Korijenov sustav je dobro razvijen. Pupovi su jajasto i ušiljeni, sitni, dugi oko 1,5-2 mm, imaju više sivosmeđihljusaka. Listovi su eliptični, dugi 2,5-5 cm, na obje strane su goli li kratko dlakavi, rubovi su cjeloviti na cvjetnim granama dok su na ostalim granama u donjoj polovici cjeloviti dok je gornja polovica pilasto nazubljena, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, jednodomni, skupljeni u gronjaste cvatove na kraju grana. Čaška je građena od 5 listića koji su upola kraći od dužine vjenčića, vjenčić ima bijele, oko 3 mm duge latice. Cvate u svibnju i lipnju. Pčele sakupljaju malo nektara i peluda. Plod je dlakavi ili goli mjehurić koji sadrži više svijetlosmeđih sjemenki dužine oko 2 mm, dozrijeva od lipnja do kolovoza..

Stanište

Rasprostranjena je u sjeveroistočnoj Europi, u srednjoj Aziji i Sibiru. Raste na sunčanim, toplim staništima, u brdskom i planinskom pojasu. Odgovara joj tlo bogato vapnencom, otporna je na mraz. Uzgaja se kao ukrasna biljka u partkovima i vrtovima. Razmožavanje se vrši sjemenom ili vegetativno.

Etimologija

Etimologija

Latinsko ime roda Spiraea potječe od grčke riječi speira, što se odnosilo na sve što je uvijeno, a Teofrastu je ime za jedan šib koji ima uvijene plodove.[1] Ime vrste media znači srednji. Na stranim jezicima nazivi su Karpaten-Spierstrauch (njem.), srednja medvejka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli