Preskoči do glavnog sadržaja

Japanska suručica

Spiraea japonica

Karakteristike

Japanska suručica (Spiraea japonica L.f.) je listopadni višegodišnji grm iz porodice ruža (Rosaceae). Stabljike su uspravne, tanke, okruglaste, smeđe do crvenkastosmeđe, ponekad dlakave, narastu oko 1-2 metra visine. Listovi su naizmjenični, jednostavn, izduženo jajasti, nazubljenih rubova, ušiljenih vrhova, na licu tamnozeleni, naličje je sivkasto, dugi 2-8 cm. Cvjetovi su mali, crveni, ružičasti ili bijeli, skupljeni u guste cvatove na vrhovima izdanaka. Cvate od lipnja do rujna. Plodovi su kapsule, sadrže sitne sjemenke.

Stanište

Prirodno raste na područje istočne Azije (Kina, Koreja, Japan) gdje raste na vlažnim zemljištima, uz rijeke i potoke, na rubovima šuma. Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka, sadi se kao soliterni grm ili u manjim ili većim skupinama. Postoji više kultivara koji se razlikuju prema obliku listova i obliku i boji cvjetova. Poznati kultivar je “Mala princeza”. Odgovara joj položaj punog sunca iako će tolerirati i polusjenu, čak i sjenu premda tada obilna cvatnja izostane. Otporna je na mraz i gradska onečišćenja.

Etimologija

Latinsko ime roda Spiraea potječe od grčke riječi speira, što se odnosilo na sve što je uvijeno, a Teofrastu je ime za jedan šib koji ima uvijene plodove.[1] Ime vrste japonica ukazuje na izvorno stanište biljke. Na stranim jezicima nazivi su Japanese meadowsweet, Japanese spiraea (eng.), spirée du Japon (fr.), spirea del Giappone (tal.), espirea de Japón (špa.), mala japonska medvejka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija