Bijela pupavka Amanita verna

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Porodica:
Vrsta:
Amanita verna
Sinonimi:
Agaricus vernus Bull., Venenarius vernus (Bull.) Murrill

Karakteristike

Bijela pupavka (Amanita verna (Bull.: Fr.) Lam.) je vrsta otrovne gljive iz porodice AmanitaceaeKlobuk je bijel ili na vrhu blago zagasito žut, širok 3-10 cm, u početku polukuglast, kasnije otvoren, po suhom vremenu sjajan, poslije kišnog vremena malo ljepljiv, gol, bez krpica, glatkog i tankog ruba. Listići su bijeli, jako gusti i slobodni, različite dužine. Stručak je bijel, u početku pun, kasnije šupalj, u donjem dijelu gomoljasto zadebljan, u gornjem dijelu je malo uži, dug 4-13 cm, promjera 10-15 mm. U gornjem dijelu nalazi se bijeli vjenčić koji priliježe uz stručak, iznad vjenčića stručak je sitno naboran, donji dio je obavijen bijelim ovojem. Meso je bijelo, mekano, u mladih primjeraka je blago ugodno ili bez mirisa, kasnije miris postane izraženo neugodan i odbojan, okus je oštar. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je uglavnom u Europi. Može se naći od proljeća do jeseni, odgovaraju joj kiselkasta, pjeskovita zemljišta bjelogoričnih šuma. Nije česta vrsta, možemo je naći obično u nizinskim područjima.

Etimologija

Latinski naziv roda Amanita dolazi od grčke riječi amanites (gljiva). Ime vrste verna (proljeće) latinskog je porijekla i ukazuje na pojavu plodišta. Na stranim jezicima nazivi su fool’s mushroom, destroying angel, mushroom fool (eng.), Frühlings-Knollenblätterpilz (njem.), oronge cigüe blanche (fr.), tignosa di primavera (tal.), pomladanska mušnica (slo.), bela pupavka (sr.).

Upotreba

Bijela pupavka smrtonosno je otrovna gljiva. Prvi simptomi u obliku povraćanja, vrtoglavice, jakih bolova u trbuhu i proljeva jave se 6-24 sata nakon konzumiranja. Nakon 3 dana dolazi do zatajenja jetra i bubrega te naposljetku smrti. Jedino rješenje je brza transplatacija organa.

Galerija fotografija

Podijeli