Preskoči do glavnog sadržaja

Američki crveni kesten

Aesculus pavia

Karakteristike

Američki crveni kesten (Aesculus pavia L.) je listopadni grm ili stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Naraste 6-12 metara visine, krošnja je zaobljena, ovalno-okruglasta, gusta, zbijena do široka. Kora je tamnosiva i glatka. Listovi su nasuprotni, složeni, promjera 15 cm, građeni od 5-7 listića koji su usko eliptični ili izduženi jajasti, nepravilno dvostruko nazubljeni, dubokih žila, sjajni tamnozeleni, a otpadaju u ranu jesen. Cvjetovi su dvospolni, ružičastocrveni, do 4 cm dugi, skupljeni u uspravne metličaste cvatove duge 10-20 cm. Cvate u lipnju. Dobra je medonosna biljka. Plodovi su oko 2-3 cm velike čahure koje nemaju bodlje a sadrže najčešće jednu a ponekad i više, glatku, svijetlosmeđu sjemenku koje dozrijevaju u rujnu.

Osim tipične vrste, postoji i varijacija flavescens koja ima žute cvjetove a raste više zapadnije od svog areala, tj. u južnom dijelu Sjeverne Amerike.

Hibridizacija s divljim kestenom (Aesculus hippocastanum) rezultirala je trećom vrstom, crvenocvjetnim kestenom (Aesculus x carnea).

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u jugoistočnom dijelu Sjeverne Amerike gdje raste na vlažnom i propusnom tlu na obalama rijeka, na rubovima močvara, u mješovitim šumama i na čistinama. Uzgaja se kao ukrasno stablo u parkovima i dvorištima. Slabije je otporan na mraz i ne odgovara mu tvrda zemlja.

Etimologija

Latinsko ime roda Aesculus potječe od riječi esca (jelo, hrana) jer plodovi služe kao hrana jelenima, srnama i drugim životinjama. Na stranim jezicima nazivi su red buckeye, firecracker plant (eng.), Echte Pavie, Rote Rosskastanie (njem.), pavier rouge (fr.), falso castaño de flor roja (špa.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija