Preskoči do glavnog sadržaja

Grmoliki divlji kesten

Aesculus parviflora

Karakteristike

Grmoliki divlji kesten (Aesculus parviflora Walt.) je listopadni grm iz porodice sapindovki (Sapindaceae). Raste do 5 m u visinu, krošnja je gusto razgranata i široka do 10 m. Listovi su naizmjenični, složeni, dugi do 20 cm, razdijeljeni na 5-7 dlakavih listića nazubljenih rubova i ušiljenog vrha. Cvjetovi su bijeli, mali, promjera oko 1 cm, skupljeni u duge, uspravne, klasaste cvatove do 30 cm dužine. Prašnici su crvenih antera, nalaze se na bijelim, vrlo dugačkim prašničkim nitima i velikim dijelom vire iz cvjetova. Cvate u srpnju i kolovozu. Privlače leptire a i pčele ih rado posjećuju te sakupljaju dosta nektara i nešto manje peluda. Plodovi su okruglasti, veliki 2-3 cm, dozrijevaju u listopadu.

Stanište

Porijeklom je iz jugostiočne Sjeverne Amerike (Alabama, Georgia). Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka u parkovima. Razmnožava se sjemenom i vegetativno, korijenovim izdancima i reznicama. Odgovara mu duboko, rahlo, plodno i vlažno tlo. Ne podnosi sušu. Potrebno mu je omogućiti sunčan i svijetli prostor, no tolerira i sjenovita mjesta.

Etimologija

Latinsko ime roda Aesculus potječe od riječi esca (jelo, hrana) jer plodovi služe kao hrana jelenima, srnama i drugim životinjama. Ime vrste parviflora složenica je od latinskih riječi parvus (mali) i flos (cvijet).[1] Na stranim jezicima nazivi su bottlebrush buckeye (eng.), Strauch-Rosskastanie, Strauchkastanie (njem.), pavier blanc, marronnier nain (fr.), grmasti divji kostanj (slo.).

Upotreba

Plodovi su jestivi, jedu se kuhani. Kako sadrže saponine nije ih preporučljivo konzumirati u većim količinama a kuhanu vodu poželjno je promijeniti nekoliko puta. Naši preci bi ih obično u mrežama stavljali u rijeke na neko vrijeme da voda prirodno ispere saponine. Sapunini se u vodi pjene te se zbog tog svojstva mogu  potopiti u vruću vodu koja može poslužiti za ispiranje tijela i kose, ili za pranje rublja.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija