Preskoči do glavnog sadržaja

Žutozelena vitezovka

Tricholoma sejunctum

Karakteristike

Žutozelena vitezovka (Tricholoma sejunctum (Sowerby) Quél.) je nejestiva vrsta gljive iz porodice kružoliski (Tricholomataceae). Klobuk je sivozelen do žutozelen, u sredini tamniji, u početku je polukuglast, kasnije raširen, ponekad malo ispupčen ili udubljen, gladak, po vlažnom vremenu ljepljiv, mesnat, rub je podvijen, širok je 5-15 cm. Listići su bijeli, uz rub klobuka žućkasti, rijetki, široki, nejednako dugi, prirasli uz stručak. Stručak je bijel ili malo žućkast, čvrst, pun, uvijen, u osnovi ponekad malo zadebljan, visok 3-10 cm, promjera 10-25 mm. Meso je bijelo, ispod kožice klobuka malo žućkasto, tvrdo, slabog mirisa na brašno, u početku blagog, potom gorkastog okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europe, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste u skupinama u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, u šumskim čistinama i na rubovima šuma. Možemo je naći  ljeti i u jesen.

Etimologija

Latinski naziv roda Tricholoma složenica je grčkih riječi thrix, trikhos (kosa) i loma (rub), zbog dlakavih rubova tek nekolice vrsta. Na stranim jezicima nazivi su yellow blusher, deceiving knight (eng.), tricoloma amarillo (špa.), vretenasta kolobarnica (slo.).

Upotreba

Nejestiva je gljiva, gorkog je okusa, neki autori je smatraju blago otrovnom a otrovnost ne gubi ni duljim kuhanjem.

Galerija fotografija

Pregled lokacija