Preskoči do glavnog sadržaja

Miška

Tricholoma terreum

Karakteristike

Miška, mišek ili lažna sivka (Tricholoma terreum (Schaeff.) P.Kumm.) je jestiva gljiva iz porodice kružoliski (Tricholomataceae). Klobuk je sive boje, na rubovima znatno svjetliji, u početku zvonoliko ispupčen, kasnije raširen s ispupčenjem u sredini, pustenast, rub je tanak, često zrakasto raspucan širok 4-8 cm. Listići su bijeli, kasnije pepeljasto sivi, rijetki, široki, debeli, krhki, s nazubljenom oštricom, prirasli uz stručak. Stručak je valjkast, bijel ili siv, u početku pun, kasnije postane šupalj, visok 3-6 cm, promjera 5-10 mm. Meso je bijelo do sivo, u klobuku tanko, nježno, lomljivo, bez naročita mirisa i okusa ili je kasnije u prezrelih gljiva gorko. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bjelkastožućkasta.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Australiji, stanište su crnogorične (obično borove šume) i listopadne šume. Raste često u većim skupinama od kasnog ljeta, u jesen, ponekad i zimi.

Etimologija

Latinski naziv roda Tricholoma složenica je grčkih riječi thrix, trikhos (kosa) i loma (rub), zbog dlakavih rubova tek nekolice vrsta. Ime vrste terreus (zemljani), dano je vjerojatno zbog boje. Na stranim jezicima nazivi su grey knight, dirty tricholoma (eng.), Gemeine Erd-Ritterling (njem.), morette (tal.), negrilla (špa.), prstena kolobarnica (slo.).

Upotreba

Smatrala se jestivom i odlične kvalitete, sušila se i konzervirala u octu, premda nova istraživanja povezuju konzumiranje gljive sa stanjem rabdomiolize (oštećenja mišićnog tkiva).[1]

Galerija fotografija

Pregled lokacija