Preskoči do glavnog sadržaja

Sivka

Tricholoma portentosum

Karakteristike

Sivka ili vanredna kružoliska (Tricholoma portentosum (Fr.) Quél.) je vrsta jestive gljive iz porodice kružoliski (Tricholomataceae). Klobuk je tamnosiv i žućkast, u sredini je tamniji, u početku polukuglast, kasnije zvonoliko ispupčen, plosnat, za vlažnog vremena ljepljiv, za suhog vremena često zrakasto raspucan, kožica je glatka i lako se guli, na rubovima poslije izvrnut, tanak i valovit, širok 5-15 cm. Listići su bijeli, kasnije žućkasti sa zelenkastom nijansom, rijetki, debeli, široki. Stručak je bijeložućkast, valjkast, tvrd, u donjem dijelu zadebljan, rijetko korjenasto produljen, u početku je pun, kasnije postane šupalj, gladak, visok 6-12 cm, promjera 1-3 cm. Meso je bijelo, ispod kožice klobuka ljubičasto ili crno, nježno i mekano, u sredini klobuka je debelo, na krajevima tanko, slabog mirisa i okusa po brašnu. Spore su eliptične, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili češće u skupinama u jesen, u bjelogoričnim, crnogoričnim i miješanim šumama, također ispod borovica na kiselkastom tlu.

Etimologija

Latinski naziv roda Tricholoma složenica je grčkih riječi thrix, trikhos (kosa) i loma (rub), zbog dlakavih rubova tek nekolice vrsta. Na stranim jezicima nazivi su charbonnier, sooty head (eng.), Schwarzfaserige Ritterling, Rußkopf (njem.), tricholome prétentieux (fr.), capuchina, carbonera, tortullo (špa.), zimska kolobarnica, sivka, snežka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo cijenjena. Osim uobičajeno pripreme može se i kiseliti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija